Austrijos vaikus per Kalėdas aplanko siaubūnas iš tankmės

Kalėdos daugybėje šalių siejamos su mielu geraširdžiu Kalėdų Seneliu, jam padedančiais linksmais elfais ir roges traukiančiais elniais. Tačiau Austrijoje Kalėdų Senį lydi raguotas siaubūnas – piktasis Krampusas.

Mūsų dienomis Austrijoje vyksta šių siaubūnų paradai ir pasirodymai.<br>AFP/ „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Mūsų dienomis Austrijoje vyksta šių siaubūnų paradai ir pasirodymai.<br>AFP/ „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 26, 2016, 8:49 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:47 PM

Kasmet Austrijoje rengiamas šių baisuoklių paradas: Holabruno turgaus aikštėje žmonės renkasi pasižiūrėti į 120 persirengėlių, kurie varžosi, kas įkūnijo baisesnį Krampusą.

Ši būtybė – iš germaniško Viduramžių folkloro, kuris pasakoja apie iš miškų atsliūkinančius siaubūnus. Buvo kalbama, kad Krampusas skriaudžia blogus vaikus ir, susidėjęs juos į iš vytelių supintą krepšį, nešiojasi ant kupros.

Austrai savo vaikams sako: „Jei būsi geras, Kalėdų Senis tau atneš ką nors gražaus. O jei blogas – tave pasičiups Krampusas!“

Krampusas esą pradeda vaikščioti ir ieškoti vaikų Šv. Mikalojaus dienos išvakarėse – gruodžio 5-osios vakarą.

Ši pabaisa apsikarsčiusi gyvulių odomis ir kailiais, taip pat pasikabinusi varpelius – jei tamsoje girdi tilindžiavimą, žinai,kad kažkur slankioja Krampusas.

Raguoti siaubūnai vaikščioja pasiramsčiuodami ilga lazda, o ant jų kūno – grandinės, kurio simbolizuoja, kad Krampusas gyvena prikaustytas požemių ir tamsos pasaulyje.

Prieš daug metų Austrijos mažyliai iš tiesų labai bijodavo Krampuso, mat pabaisų kaukes užsidėję persirengėliai kaimuose pasibelsdavo į žmonių namus ir, kad įbaugintų mažuosius, įsimetę į maišą tampydavo juos po sniegą.

Mūsų dienomis Krampusą galima pamatyti gatvės paraduose Austrijoje. Dažniausiai pabaisomis persirengia jauni vyrai, tačiau juos prižiūri ir bendruomenės vyresnieji – kad būtų išsaugotos senovinės tradicijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.