Nematyta: Madridas ketina įrengti sodus ant autobusų

Madridas trokšta būti vienu žaliausių miestų Europoje. O šį planą įgyvendinti bando ir itin neįprastais būdais. Ispanijos sostinės valdžia atskleidė, kad ruošiasi įrengti žaliuojančius sodus ant ratų.

Sodai nebus sudarkyti net tada, kai autobusas lėks dideliu greičiu.
Sodai nebus sudarkyti net tada, kai autobusas lėks dideliu greičiu.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Local“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Dec 29, 2016, 12:32 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:19 PM

Ispanijos sostinės vadovai patvirtino naują būdą, kaip bus kovojama su oro tarša ir gausia anglies dioksido emisija.

Kuo daugiau žalumos – tuo geriau, tad dabar augalai vešės ir ant stotelių, ir ant miestiečius vežiojančių autobusų stogų.

Kiekvienas toks sodelis kainuos maždaug 2,5 tūkst. eurų – kiek mažiau atsieis įsodinti augalus ant stotelių stogų.

Kiekviena želdinių grupė bus aprūpinta specialia laistymo ir nuotekų sistema, kad vanduo nekapsėtų transporto laukiantiems žmonėms ant galvos.

„Kiekvienas sodelis bus suformuotas ant metalinių tinklelių ir medžiagų, kurios gali atlaikyti judėjimą ir nepraleidžia vandens“, – pasakojo projekto vadybininkas Jose Antonio Antona.

Autobusai galės važiuoti 120 kilometrų per valandą greičiu nepakenkdami augalams ant stogo.

Projekto sumanytojai iš kompanijos „PhytoKinetic“ tikisi, kad tokie mobilūs sodeliai „sugers ne tik teršalus, bet ir triukšmą“. Be to, tikimasi, kad sodai padės sutaupyti ir autobusų sunaudojamą energiją, skirtą salonui kondicionuoti ar šildyti.

Transporto sistemoje įtaisytų sodų idėja buvo vienas iš šešių inovatyvių projektų, kuriuos Madrido savivaldybė atrinko iš 800 kandidatų, kurie siūlė įdomius būdus, kaip pagerinti Ispanijos sostinės gerovę.

Pirmieji želdiniai bus įtaisyti dviejų maršrutų autobusuose, važiuojančiuose dažnai užsikemšančiais miesto keliais, kuriuose eismas intensyviausias.

„Šių autobusų maršrutai kerta svarbiausias miesto vietas, jais praėjusiais metais važiavo 17 milijonų žmonių“, – tikino projekto organizatoriai.

Tai – ne vienintelis projektas, kurį palaiko miesto merė Manuela Carmena.

Madride neseniai buvo priimta daugybė sprendimų, kaip pagerinti aplinkos kokybę, buvo apribotas eismas vienoje pagrindinių miesto gatvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.