Paryžius siūlo nusipirkti dalelę gyvos istorijos

Paryžiaus mylėtojai savo namuose nuo šiol gali turėti istorinę šio miesto dalelę – šimtmečius žmonių mindytą gatvės akmenį. Tiesa, už tokį porą kilogramų sveriantį suvenyrą teks pakloti nemenką sumą.

Seni gatvių akmenys anksčiau buvo vežami į sąvartyną, o dabar siūlomi turistams.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Seni gatvių akmenys anksčiau buvo vežami į sąvartyną, o dabar siūlomi turistams.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The New York Times“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Jan 28, 2017, 5:13 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 6:37 AM

Kiekvienais metais Paryžiuje pakeičiama maždaug 10 tūkst. tonų akmenų, kuriais grįstos gatvės. Panaudoti akmenys anksčiau keliaudavo į sąvartyną kartu su kitomis statybinėmis atliekomis.

Bet dabar Prancūzijos sostinės valdžia nusprendė, kad yra geresnis būdas panaudoti akmenis ir dar iš to užsidirbti.

Dabar kiekvienas, užsimanęs namuose saugoti meilės miesto dalelę, panaudotų gatvių akmenų gali įsigyti internete. Trinkelės bus pristatytos į bet kurią pasaulio šalį.

„Akmenų nebevežame į sąvartyną. Surenkame juos, nuvalome ir suteikiame jiems naują gyvenimą“, – tikino įstaigos, kurioje saugomi akmenys, direktorius Patrickas Marchetti.

Anksčiau šiuos panaudotus akmenis pirkdavo įmonės, naudojančios juos statyboms. Tačiau verslininkė Margaux Sainte-Lague sugalvojo būdą, kaip iš to pasipelnyti.

Praėjusių metų rugsėjį ji nusipirko penkias tonas akmenų vos už 200 eurų ir nutarė paversti juos suvenyrais, kuriuos galėtų įsigyti tiek prancūzai, tiek ir pirkėjai iš užsienio.

Mat šimtmečius Paryžiaus gyventojų mindyti gatvių akmenys turi istorinę vertę.

M.Sainte-Lague poliruoja akmenis, kurie gali sverti nuo kiek daugiau nei vieno iki beveik trijų kilogramų. Vėliau jie yra dekoruojami. Akmenys gali būti nudažyti Prancūzijos vėliavos spalvomis arba bet kokia kita. Verslininkė atsižvelgia į kiekvieno kliento norą.

Galiausiai kiekvienam akmeniui yra suteikiamas numeris ir sertifikatas „Pagaminta Paryžiuje“.

Kaip paaiškėjo, tokia veikla gali užtikrinti neblogą uždarbį.

Akmenis pirkdama tonomis M.Sainte-Lague už juos sumoka vos aštuonis euro centus už vienetą. O štai papuoštus akmenis parduoda šimtus kartų brangiau.

Savo klientams ji siūlo įsigyti dekoruotą akmenį nuo 60 iki 150 eurų.

Per keletą mėnesių verslininkei pavyko parduoti daugiau nei šimtą tokių suvenyrų. O pirkėjų atsirado net už tūkstančių kilometrų – Kinijoje ir JAV.

Pasak M.Sainte-Lague, dekoruoti gatvių akmenys yra vertingesni suvenyrai už Eiffelio bokšto miniatiūras arba marškinėlius su Monos Lizos paveikslo atvaizdu.

„Tai yra tikra istorijos dalis, kurios nepagaminsi“, – tikino verslininkė.

Paryžiaus gatvės pirmą kartą buvo grįstos akmenimis dar XII amžiuje. Tai buvo daroma iki XX a., bet dabar maždaug trečdalyje gatvių akmenys palaidoti po asfaltu.

Tiesa, pagrindiniai miesto bulvarai ir aikštės ir toliau grįsti akmenimis, taip siekiant išsaugoti istorinį Paryžiaus gatvių pavidalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.