Programišiai įkalino viešbučio svečius savo kambariuose

Daugiau nei šimtą metų dirbantis prabangus viešbutis Austrijoje tapo technologijų auka. Greitai pralobti užsimanę programišiai užrakino visus svečių kambarius ir už tai pareikalavo 1,5 tūkstančio eurų išpirkos.

Viešbutis buvo šantažuotas triskart.
Viešbutis buvo šantažuotas triskart.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Local“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Feb 2, 2017, 3:55 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 11:26 PM

Viešbučio „Romantik Seehotel Jaegerwirt“ savininkai atskleidė, kad šią žiemą buvo priversti sumokėti išpirką programišiams, surengusiems jau trečią ataką prieš įstaigos kompiuterinę sistemą.

Pirmąjį žiemos sezono savaitgalį įsibrovėliai nuotoliniu būdu užrakino visus viešbučio kambarius – svečiai galėjo iš savo kambarių išeiti, tačiau nebegalėjo vėl patekti į juos.

Programišių ataka buvo tokia galinga, kad jiems pavyko išjungti visus viešbutyje esančius kompiuterius, rezervacijų sistemą ir net kasos aparatą.

Nusikaltėliai pareiškė, kad elektroninius užraktus atrakins tiktai tada, jei jiems bus pervesta 1,5 tūkst. eurų. Pinigus programišiai reikalavo gauti virtualiais pinigais bitkoinais.

„Visi viešbučio kambariai buvo užsakyti, juose gyveno 180 svečių, tad neturėjome jokio pasirinkimo. Nei policija, nei draudimas kilus tokiai situacijai nepadės“, – pasakojo viešbučio vykdomasis direktorius Christophas Brandstaetteris.

Pinigus gavę programišiai iškart atrakino visas duris ir pasitraukė iš kompiuterinės sistemos. Tiesa, jie sistemoje paliko slaptą spragą, kad ateityje galėtų lengviau įsilaužti, užrakinti spynas ir vėl reikalauti pinigų.

„Kai buvome užpulti pirmą kartą vasarą, atkurti kompiuterinę sistemą kainavo kelis tūkstančius eurų. Draudimas mums niekuo negalėjo padėti, nes kaltininkai nebuvo surasti.

Kiekvienas euras, kurį mokame šantažuotojams, daro mums žalą.

Mes žinome, kad buvo užpulti ir kiti viešbučiai – jie buvo priversti sumokėti išpirką“, – aiškino Ch.Brandstaetteris.

111 metų veikiančio viešbučio valdžia nusprendė, kad geriausias būdas kovoti su programišiais – pakeisti visus kompiuterius ir įdiegti moderniausią saugumo sistemą.

Be to, buvo nuspręsta, kad metas žengti žingsnį laiku atgal ir atsisakyti dalies technologiškai pažangių elektroninių spynų.

„Kitą kartą, kai darysime remontą, įrengsime senovines durų spynas su tikrais raktais, – pareiškė Ch.Brandstaetteris. – Viskas bus taip, kaip mūsų prosenelių laikais, kai viešbutis buvo atidarytas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.