Šveicarijos kurtieji sukilo prieš sirenas

Šveicarijoje įrengta sirenų sistema, skirta pranešti apie katastrofas, tapo netikėtų kritikos strėlių taikiniu. Šios šalies kurtieji surengė protestus ir pareiškė, kad garsiniai perspėjimai juos diskriminuoja.

Šveicarijoje kasmet patikrinamos sirenos, kurios kilus katastrofai turi perspėti šalies gyventojus.<br>„Twitter“ nuotr.
Šveicarijoje kasmet patikrinamos sirenos, kurios kilus katastrofai turi perspėti šalies gyventojus.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Local“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Feb 3, 2017, 8:14 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 10:42 PM

Šveicarijos kurčiųjų federacija surengė protestus Bazelio, Berno, Lozanos ir Lugano miestuose tuo pat metu, kai šalies valdžia vykdė kasmetį išankstinės perspėjimo sirenų sistemos patikrinimą.

Pasak Kurčiųjų federacijos atstovų, ši sirenų sistema diskriminuoja Šveicarijoje gyvenančius asmenis, kurie negali girdėti įspėjimų.

Protestuotojai siekė atkreipti visuomenės dėmesį į šią opią temą.

„Kurtieji nuolat rizikuoja gyvybe, nes sistema nėra pritaikyta jiems perspėti, kad vyksta katastrofa, – pranešime skelbė Šveicarijos kurčiųjų federacija. – Kurtieji taip pat negali klausytis pranešimų apie nelaimę per radiją.“

Šveicarijoje nuo Antrojo pasaulinio karo įkurtas sirenų tinklas, kad didelės nelaimės atveju apie ją būtų galima pranešti kiekviename šalies kampelyje esantiems gyventojams.

Sirenos turėtų skambėti perspėdamos apie įvairias katastrofas – gamtos stichijas ar net pavojų branduolinėms elektrinėms.

Nuskambėjus sirenoms šalies gyventojai raginami įsijungti radiją ir klausytis nurodymų, ką toliau daryti. Iš viso Šveicarijoje yra apie 7,2 tūkst. sirenų.

„Reikalaujame, kad būtų sukurta visiems pritaikyta sistema“, – pareiškė Šveicarijos kurčiųjų federacijos atstovė Sandrine Burger.

Pasak jos, kilus katastrofai vyriausybė privalo sugebėti apginti visus gyventojus, o ne tik dalį jų.

Valdžia šiuo metu kuria naują išankstinio perspėjimo sistemą, kuri kilus pavojui į šveicarų išmaniuosius telefonus atsiųstų pranešimą. Naujoji sistema turėtų pradėti veikti jau kitąmet.

Šveicarijos sirenų patikra, kaip ir kasmet, įvyko pirmąjį vasario trečiadienį 13 val. 30 min. (vietos, 14 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Per patikrą paaiškėjo, kad iš 5 tūkst. stacionarių ir 2,2 tūkst. mobiliųjų sirenų 99 proc. veikė be problemų.

Tiesa, dėl 61 sirenos iškilo bėdų, bet tai panašus skaičius problemų kaip ir pernai. Šveicarijos regionai, kuriuose yra sugedusios sirenos, turės artimiausiu metu jas sutaisyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.