Aktyvistai į Šiaurės Korėją balionais siųs informacija apie Kim Jong-namo nužudymą

Pietų Korėjos aktyvistai per sieną

Kim Jong-namas (kairėje) buvo Šiaurės Korėjos lyderio įbrolis, kadaise turėjęs perimti valdžią iš jų tėvo.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Kim Jong-namas (kairėje) buvo Šiaurės Korėjos lyderio įbrolis, kadaise turėjęs perimti valdžią iš jų tėvo.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2017, 9:34 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 6:39 PM

Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-unu įbrolis Kim Jong-namas buvo nužudytas Kvala Lumpūro tarptautiniame oro uoste nervus paralyžiuojančia medžiaga VX, bet neaišku, kiek žmonių Šiaurės Korėjoje žino apie jo likimą.

Įtariama, kad Kim Jong-namą nužudė dvi jaunos moterys, veikusios Pchenjano nurodymu.

Šiaurės Korėja piktai neigė esanti kaip nors su tuo susijusi ir kaltino Malaiziją susimokius su Pietų Korėja neteisingai apkaltinti Pchenjaną. Auką Šiaurės Korėja vadina tik pseudonimu, nenurodydama jos giminystės ryšių su Kim Jong-unu.

Lapeliuose, kuriuos per sieną nuskraidins didžiuliai dujų pripildyti balionai, pateikiama detalių apie minėtą žmogžudystę ir nuotraukų – be kita ko, mirštančio Kim Jong-namo, susmukusio kėdėje oro uosto medicinos centre, atvaizdas.

Tekste Šiaurės Korėjos lyderis vadinamas „velniu, nužudžiusiu savo paties brolį“.

„Lapelius pradėsime siųsti kovo viduryje“, – sakė aktyvistų lyderis, perbėgėlis Park Sang-hakas, organizacijos „Kovotojai už laisvą Šiaurės Korėją“ vadovas.

Taip siekiama informuoti „tėvynainius Šiaurės Korėjoje apie kraštutinio brutalumo aktą, kurį įvykdė Kim Jong-unas“, sakoma jo pareiškime.

Naujienos iš išorinio pasaulio Šiaurės Korėjoje yra draudžiamos arba smarkiai cenzūruojamos; Kimų dinastija šią skurdžią, izoliuotą valstybę valdo geležiniu kumščiu ir visa apimančiu asmenybės kultu.

Aktyvistų parengtuose lapeliuose taip pat yra Pietų Korėjos žvalgybos agentūros patikinimas, kad Kim Jong-unas stiprindamas savo valdžią įvykdė egzekucijas daugeliui Pchenjano pareigūnų ir nurodė nužudyti netikrą brolį.

Tekste teigiama, jog Kim Jong-unas, kuris yra velionio lyderio Kim Jong-ilo ir jo trečiosios žmonos sūnus, įsakė nužudyti Kim Jong-namą, nes kai kas laikė jį turinčiu didesnes teises į valdžią. Kim Jong-namas yra Kim Jong-ilo vyriausias sūnus.

Konservatyvūs Pietų Korėjos aktyvistai, tarp kurių yra daug perbėgėlių iš Šiaurės Korėjos, informacinius lapelius į šiaurę siunčia jau daug metų ir tuo piktina Pchenjaną. Šiaurės Korėja dėl tokių veiksmų kartas nuo karto grasindavo atsakomaisiais kariniais smūgiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.