Baracko Obamos dieną įkurti pasišovęs Ilinojus sulaukė pagiežos

Buvęs JAV prezidentas Barackas Obama, pasirodo, mylimas toli gražu ne visų amerikiečių. Ilinojaus valstijoje, kur B.Obama pradėjo savo politinę karjerą, buvo pasiūlyta pagerbti buvusį šalies lyderi įkuriant jam šventę – Obamos dieną. Tačiau kai kurie amerikiečiai tam aršiai priešinosi.

Ilinojaus valstija nori įkurti Obamos dieną.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Ilinojaus valstija nori įkurti Obamos dieną.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2017, 1:59 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 1:55 AM

Čikagoje B.Obama laikomas kone didvyriu, o Ilinojaus valstijoje dauguma gyventojų remia Demokratų partiją. Todėl atrodytų, kad valstybinė šventė B.Obamos garbei turėtų daugelį pradžiuginti. Tačiau tiesa – visai kitokia, rašo „Politico“.

Ilinojaus valstijos atstovas Andrew Thapedi atskleidė, kad sulaukė grasinimų nužudyti, „bjaurių“ elektroninių laiškų bei skambučių po to, kai pateikė planus dėl B.Obamos šventės ir laisvadienio.

„Viename laiške buvo parašyta: „Mes kasame kapą kaip tik tau“, – tvirtino A.Thapedi. – Sulaukiau įvairiausių reakcijų: nuo džiaugsmo iki visiškai nesutvardytos bjaurasties.“

Ilinojus nėra vienintelė valstija, kur siekiama įamžinti prezidento B.Obamos palikimą. Kalifornijoje senatorius neseniai paragino dalį vieno greitkelio pavadinti prezidento garbei.

Be to, Naujajame Džersyje pernai nutarta vieną mokyklą pavadinti B.Obamos vardu. O Indianos valstijoje, Niu Olbanyje, B.Obamos vardas papuošė gatvės pavadinimą.

Net jei Ilinojuje neatsiras B.Obamos šventė, vietiniai įstatymų leidėjai pasirengę pagerbti buvusį prezidentą ir pervadinti du greitkelius jo vardu. Taip pat svarstoma įteisinti Obamos dieną, tačiau ne valstybinės šventės formatu, tad į darbą eiti vis tiek reikėtų.

Be to, svarstoma Ilinojuje pastatyti B.Obamos biblioteką ir muziejų, tačiau nuogąstaujama, kad projektas gali kainuoti 1,5 mlrd. JAV dolerių (1,4 mlrd. eurų).

Valstybinė B.Obamos šventė Ilinojuje, jei visiems tos valstijos gyventojams nereikėtų eiti į darbą, kainuotų apie 3,2 mln. dolerių (3 mln. eurų).

„Svarbiausias klausimas yra finansinė krizė, – pareiškė buvęs Respublikonų partijos pirmininkas Patas Brady. – Manau, kad daugelis žmonių apie diskusiją šiuo klausimu mano: „Kodėl mes apie tai kalbame dabar?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.