Prigavo Lenkijos policininkus: vogė kvepalus iš kontrabandininkų

Elitinio Lenkijos policijos padalinio nariai nustatydavo kontrabandininkus ir atimdavo iš jų padirbinius. Tačiau tuo jų darbas dar nesibaigdavo – dalį nelegalių prekių pareigūnai pasisavindavo.

Atėmę mafiozų padirbinius policininkai nusprendė iš jų pasipelnyti patys.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Atėmę mafiozų padirbinius policininkai nusprendė iš jų pasipelnyti patys.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Mar 22, 2017, 8:16 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 12:14 PM

„Įvyko tai, kas atrodė neįmanoma“, – taip Lenkijos vidaus reikalų viceministras Jaroslawas Zielinskis pakomentavo 17 elitinio policijos padalinio darbuotojų areštą.

Minėti teisėsaugininkai, tarnavę su organizuotu nusikalstamumu kovojančiame Centriniame policijos tyrimų biure (CPTB), buvo pagauti vagiantys kvepalus, laikrodžius ir drabužius iš areštuoto krovinio.

Darbą stebėjo sekliai

Aferą atskleidė policijos seklių padalinys, tiriantis teisėsaugininkų prasižengimus.

Sekliai nufilmavo, kaip CPTB darbuotojai vykdo nelegalaus kvepalų ir kosmetikos fabrikėlio Varšuvos priemiestyje Milianuveke užėmimo operaciją.

Per šią operaciją policijos pareigūnai užėmė ir gretimose vietovėse esančius šešis mafiozų sandėlius, kuriuose buvo rasta net 300 tūkstančių flakonų padirbtų kvepalų su garsių kosmetikos prekių ženklų logotipais.

Sandėliuose taip pat buvo aptikta padirbtų laikrodžių, drabužių, batų, o bendra areštuotų gaminių vertė siekia 10 mln. zlotų (2,3 mln. eurų).

Tardytojai spėja, kad padirbti kvepalai galėjo būti platinami ne tik Lenkijoje, bet ir Lietuvoje, Latvijoje bei Estijoje.

Perėmė mafijos kontrabandą

Sekliai išsiaiškino, kad dar prieš aprašydami konfiskuotus daiktus policininkai padirbinius maišais ir dėžėmis krovėsi į asmeninius automobilius.

Nieko nepasigrobė tik du jauni policininkai, per vėlesnį tardymą pareiškę, kad buvo šokiruoti kolegų, kurie esą prasitarė, jog visuomet pasisavina dalį areštuotų daiktų, elgesio.

Paaiškėjo ir tai, kad CPTB vadovybė žinojo apie pavaldinių nusikaltimus, tačiau nepranešė prokuratūrai, nes siekė skandalą nuslėpti.

Šiai informacijai prasiskverbus į žiniasklaidą, CPTB vadas ir kovos su ekonominiais nusikaltimais skyriaus viršininkas buvo skubiai atleisti iš pareigų.

„Faktas, kad kone pusei CPTB agentų bus iškelta baudžiamoji byla, sukrečiantis. Jis liudija, kad VRM vadovybė prastai kontroliuoja pavaldinių darbą“, – sakė Seimo Vidaus reikalų komisijos vicepirmininkas Adamas Wojcikas.

Šis opozicinės Piliečių platformos partijos atstovas pabrėžė, kad labai svarbu išsiaiškinti, ar CPTB policininkai šitaip savavaliavo ir per ankstesnes operacijas ir kodėl tam nebuvo užkirstas kelias.

O CPTB atstovė spaudai Agnieszka Hamelusz pareiškė, kad naujojo biuro vado laukia sunkus darbas naujai sukomplektuoti sąžiningų profesionalų kolektyvą.

Elitiniai teisėsaugininkai?

CPTB buvo įkurta prieš septyniolika metų, sujungus policijos kovos su organizuotu nusikalstamumu ir kovos su narkomanija skyrius.

Kaip teigia CPTB įkūrėjas ir pirmasis vadovas generolas Adamas Rapackis, ši afera labai pakenks šio padalinio darbuotojų įvaizdžiui.

A.Rapackis tvirtino, kad CPTB privalėjo telkti bebaimius ir nepaperkamus policininkus, o vienintelis nusiskundimas iki šiol esą buvo susijęs su areštuoto nusikaltėlio pareiškimu, kad dingo jo neperšaunamoji liemenė.

Viceministras J.Zielinskis pranešė, kad bus siekiama išsiaiškinti, ar CPTB darbuotojai panašiai nenusikalsdavo per ankstesnes operacijas.

O Varšuvos prokuratūra informavo, kad dabar suimtiems policininkams gresia kalėjimo bausmė iki dešimties metų, o jų nusikaltimą norėjusiems nuslėpti viršininkams – iki penkerių metų.

Įvykį komentuojantys internautai šaipėsi, kad policininkai anksti išleidžiami į pensiją, todėl vogdami esą iš anksto nori apsirūpinti kvepalais ir drabužiais senatvei.

Kai kurie komentatoriai ironiškai atkreipė dėmesį ir į tai, kad CPTB policininkų moralė, matyt, suprastėjo tada, kai šalį ėmė valdyti katalikiškoji Teisės ir teisingumo partija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.