Pokštininkas prieš Serbijos prezidento rinkimus lenkia beveik visus kandidatus

Serbijoje prieš sekmadienį vyksiančius prezidento rinkimus nenuobodu. Triukšmingo ir ekstravagantiško politiko parodija pritraukė tūkstančius rėmėjų ir apklausose atsidūrė net antrojoje vietoje.

L.Maksimovičiaus sukurtas politiko personažas viešai rodosi apsirengęs baltai.<br>AP nuotr.
L.Maksimovičiaus sukurtas politiko personažas viešai rodosi apsirengęs baltai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir „Lietuvos rytas“ inf.

2017-03-29 09:24, atnaujinta 2017-04-06 23:31

Ljubisa Beli Preletacevičius su rinkėjais susitinka dėvėdamas baltą kostiumą, milžiniškus papuošalus ir susirišęs plaukus į kuodelį.

Garsiai kalbantis ir dosnius pažadus dalijantis politikas, kuriam sėkmę esą pranašauja aiškiaregiai, yra 25 metų komunikacijos studento Lukos Maksimovičiaus sukurtas personažas.

Apklausos šiam netikram politikui žada 11 proc. rinkėjų paramą. Pokštininkas atsilieka tiktai nuo rinkimų favoritu laikomo premjero Aleksandaro Vučičiaus, bet lenkia kelias kitas žinomas politines asmenybes.

O tai, analitikų nuomone, jau yra milžiniškas laimėjimas naujokui be politinės patirties.

„Tai tik mano žavesys! Žmonės taip nori mane pamatyti, jog daug kur turiu keliauti paslapčiomis, kad manęs neužpultų minios“, – skundėsi L.Maksimovičius.

Jo politiko personažas, trumpiau vadinamas Beli, buvo sukurtas pernai, rengiantis vietos savivaldos rinkimams.

Belgrado priemiestyje rinkimų kampaniją pradėję pokštininkai L.Maksimovičių pasodino ant balto žirgo ir apsupo netikrais asmens sargybiniais.

Parodija greitai tapo sensacija. Beli ir jo piliečių judėjimas „Stiprus smūgis“ laimėjo 20 proc. rinkėjų balsų ir 12 vietų miesto taryboje.

Tad po metų L.Maksimovičius nusprendė savo kurtą personažą Beli, kurio vardas serbiškai reiškia baltą spalvą, atvesti ir į nacionalinę politiką.

Nors su Beli nori susitikti ir nusifotografuoti minios, pačiam personažo kūrėjui keista, kad jo patyčios iš Serbijoje vešančios korupcijos sulaukė tokio dėmesio.

„Mūsų šalyje tikrai kažkas ne taip, jei neegzistuojantis asmuo gali sutraukti tokias minias“, – pripažino studentas.

Ljubicos Beli Preletacevičiaus rinkimų kampanija – kur kas ryškesnė nei kitų kandidatų. Internete jis dalijasi vaizdo įrašais, kuriuose daro atsispaudimus, geria žalią kiaušinį arba laksto po miškus.

Politikas nevengia ir absurdo: ropščiasi ant paminklų ir žada žmonėms juos išgelbėti arba ūkyje apsėklina karves kalbėdamas apie gyvybės stebuklą.

„Daug žmonių, ypač jaunimas, nori parodyti savo nusivylimą politika.

Į šį jausmą atsakė kandidatas, kuris giriasi, kaip laimėjęs rinkimus praturtės ir vogs – taip jis parodo, kad politika yra melas“, – aiškino Serbijos apklausų ekspertas Srdjanas Bogosavljevičius.

21-erių Nikola Matjasevičius įsitikinęs, kad Beli valdytų Serbiją geriau nei ankstesni prezidentai.

„Dauguma jaunuolių dievina Beli ir už jį balsuos. Mums jau atsibodo aukščiausiuose valdžios postuose esantys pensininkai“, – juokėsi rinkėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.