Britų ir Europos skyrybos privertė lagaminus krautis net orkestrą

Simboliška, kad Europos Sąjungos baroko orkestras daugiau nei tris dešimtmečius buvo įsikūręs Jungtinėje Karalystėje. O šiai pradėjus išstojimą iš Bendrijos muzikantai pradėjo ieškoti naujų namų.

ES baroko orkestras kitais metais savo būstinę perkels į Antverpeną.<br>AP nuotr.
ES baroko orkestras kitais metais savo būstinę perkels į Antverpeną.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 31, 2017, 10:20 AM, atnaujinta Apr 6, 2017, 8:22 PM

Trečiadienį pradėtos „Brexit“ derybos dėl britų pasitraukimo iš ES privertė orkestrą iš savo būstinės Vutono miestelyje netoli Oksfordo keltis į Belgiją, rašo „Lietuvos rytas“. 

Kitąmet orkestras savo biurą perkels į Antverpeną, kad išliktų Bendrijos teritorijoje, kai 2019 metais Jungtinė Karalystė galutinai išstos iš Bendrijos.

„Kai praėjusiais metais vyko referendumas dėl „Brexit“, buvo aišku, jog anksčiau ar vėliau teks kraustytis, – aiškino orkestro generalinis direktorius Paulas Jamesas. – Tikra nesąmonė vykdyti ES subjekto veiklą už Bendrijos ribų.“

Britas P.Jamesas, kuris orkestrui vadovavo nuo pat jo įkūrimo 1985 metais, atskleidė, kad referendumo rezultatas jį labai smarkiai paveikė: „Aš jaučiausi lyg gavęs spyrį į pilvą. Tikrai buvo liūdna ir sunku.“

ES baroko orkestro generalinis direktorius – vienas iš daugelio žmonių, nuogąstaujančių dėl menininkų ateities. Nėra aišku, ar įvykus „Brexit“ iš ES kilusiems muzikantams reikės vizų rengti pasirodymus Jungtinėje Karalystėje ir atvirkščiai.

„Muzikos pasaulyje dauguma menininkų yra laisvai samdomi darbuotojai, todėl jiems labai svarbu laisvas judėjimas“, – AP teigė P.Jamesas.

Pasak P.Jameso, ryškiausios žvaigždės visados galės laisvai keliauti, bet eiliniams muzikantams, kurie neturi asistentų ar sekretorių vizoms bei darbo leidimams tvarkyti, iškils daugybė iššūkių užsitikrinti pragyvenimo šaltinį.

Bėgti iš Jungtinės Karalystės svarsto ir Europos Sąjungos jaunimo orkestras. Jo vyriausiasis direktorius Marshallas Marcusas patvirtino, kad jau parengti planai persikelti, jeigu tai taps būtina arba naudinga.

Tiesa, dėl „Brexit“ padarinių meno pasauliui nerimauja ir su Bendrija nesusiję muzikantai.

Antai Jungtinės Karalystės nacionalinis jaunimo teatras, kurio absolventas yra garsųjį šnipą Džeimsą Bondą įkūnijęs aktorius Danielis Craigas, nerimauja, kad vizos ir biurokratiniai apribojimai užkirs kelią jauniems atlikėjams lankytis Europoje.

„Surengti turą Europos šalyse mums kainuos nuo 600–1000 svarų (695–1158 eurų) vienam žmogui, – sakė Nacionalinio jaunimo teatro vyriausiasis direktorius Paulas Roseby. – Turint omeny mūsų prastą finansinę situaciją, tai lems, ar svetur galės keliauti vienas žmogus, ar 40.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.