Niujorko buliaus autorius įsižeidė dėl šiemet išdygusios mergaitės skulptūros

Šnopuojančio Volstrito buliaus skulptūros autorius Arturo Di Modica nesidžiaugia, kad jo kūrinį bando nukonkuruoti maža mergaitė. Pasak menininko, jo idėja buvo sudarkyta, o autoriaus teisės – pažeistos.

Mergaitės statula pastatyta Tarptautinės moterų solidarumo dienos išvakarėse.<br>AP nuotr.
Mergaitės statula pastatyta Tarptautinės moterų solidarumo dienos išvakarėse.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 14, 2017, 2:57 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 2:05 PM

Italų kilmės „Puolančio buliaus“ autorius pavadino mažos mergaitės, drąsiai žvelgiančios į nirštantį gyvulį, skulptūrą paprasčiausiu reklamos triuku.

Bronzinė mergaitė greta Volstrito atsirado Tarptautinės moterų solidarumo dienos išvakarėse, tačiau žmonėms šių dviejų priešybių akistata taip patiko, kad buvo nutarta skulptūrą palikti ilgesniam laikui.

Drąsi mergaitė, rankas įsirėmusi į klubus ir žvelgianti tiesiai buliui į akis, dabar yra vienas lankomiausių turistinių objektų Niujorke.

Šio miesto meras Billas de Blasio sulaukė dešimčių tūkstančių peticijų, kuriose žmonės reikalavo bronzinę drąsuolę palikti visam laikui. Politikas nutarė ją palaikyti iki 2018-ųjų vasario.

A.Di Modica kaltina Niujorko miestą pažeidus jo autoriaus teises, nes didmiesčio valdžia leido skulptūrą „Bebaimė mergaitė“ palikti beveik metams nė nepasitarusi su juo.

Skulptorius tikina, kad naujo kūrinio įkomponavimas priešais bulių ne tik pažeidžia jo autoriaus teises, bet ir visiškai keičia kūrinio dinamiką. Jis taip pat nori pamatyti, kokių procedūrų Niujorko valdžia ėmėsi prieš priimdama tokį nutarimą.

Bronzinės mergaitės skulptūros autorė – Kristen Visbal. O kūrinio mintis aktuali moterims visose JAV: didžiausių korporacijų valdžios viršūnėse labai mažai moterų.

Bet A.Di Modica aiškina, kad statula tėra paprasčiausias reklaminis dviejų finansų milžinų – „State Street“ ir „Global Advisors“ – triukas.

Tiesa, skulptorius pamiršo, kad ir „Puolantis bulius“ atsirado panašiomis aplinkybėmis – laukė, kol miestas nuspręs, ar palikti bronzinį gyvulį.

Mat A.Di Modica jį pastatė vidury nakties be jokio leidimo taip įprasmindamas 1987 metais įvykusią akcijų rinkos griūtį. Bulius simbolizavo Amerikos sugebėjimą greitai atsitiesti. Miestas galiausiai nusprendė skulptūrą pasilikti, nes žmonėms ji labai patiko. („The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.