Švedijos karališkieji rūmai skelbia karą žuvėdroms

 Švedijos karaliaus Carlo XVI Gustafo Drotningholmo rūmų sargybiniai pavasariais įgyja keistą priešą. Juos kasmet puola agresyvios žuvėdros, tad išerzinta sargyba paprašė leidimo jas šaudyti.

Karališkuosius sargybinius nuolatos puola agresyvios žuvėdra.<br> AFP/"Scanpix" nuotr.
Karališkuosius sargybinius nuolatos puola agresyvios žuvėdra.<br> AFP/"Scanpix" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2017, 9:21 AM, atnaujinta Apr 28, 2017, 9:25 AM

Karališkąją šeimą saugantys kariškiai pastaruosius kelerius metus yra nuolat puldinėjami paukščių. O tai trukdo jiems atlikti savo pareigas.

Nemalonumus kelia žuvėdros, kurios šiuo metų laiku poruojasi ir suka lizdus, todėl tampa itin agresyvios.  

„Švedijos karinės pajėgos tai laiko problema, nes žuvėdros lizdus suka toje pačioje vietovėje, kur karališkieji sargybiniai patruliuoja.Bandome rasti geriausią sprendimą šiai problemai, – kalbėjo rūmų prižiūrėtojas Stefanas Wirtenas.

Karališkieji rūmai kreipėsi į Stokholmo apygardos administracinę tarybą prašydami Laukinių gyvūnų kontrolės skyriaus leidimo nušauti 10 žuvėdrų, kurios gyvena palei krantinę priešais rūmus.

„Mes jau esame išbandę viską, ką galėjome sugalvoti. Tai – paskutinė išeitis“, – pabrėžė S.Wirtenas.

Tiesa, žuvėdrų puldinėjamus karališkuosius sargybinius užjaučia ne visi švedai. Antai Sorenas Lindenas iš Stokhomo ornitologų bendrijos apstulbo karališkųjų rūmų užmoju šaudyti žuvėdras.

„Kelios žuvėdros agresyviai elgiasi su sargybiniais? Tie paukščiai sveria daugiausiai 100 gramų, – piktinosi S.Lindenas. – Tai maži paukšteliai, nuo kurių galima apsiginti pagaliu arba skėčiu.“

Ornitologų bendrija yra vienas iš organų, į kuriuos kreipėsi Stokholmo apygardos administracinė taryba, svarstanti, ar išduoti leidimą nušauti 10 žuvėdrų.

„Mes patarsime atmesti šį prašymą, – tvirtino S.Lindenas. – Tai tėra maža problema, kuri neturėtų privesti prieš tų paukščių iššaudymo.“

Administracinė taryba sprendimą dėl sargybinius persekiojančių plunksnuočių priims anksčiausiai šią gegužę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.