Nuo smurtaujančių vyrų indės raginamos gintis lazdomis

Madhja Pradešo valstijos ministras šimtams ką tik šeimas sukūrusių indžių išdalijo medines lazdas. Jomis moterims liepta gintis nuo smurtaujančių arba alkoholiu piktnaudžiaujančių savo sutuoktinių.

 Indijoje moterys neretai kenčia nuo smurtaujančių sutuoktinių. <br> "Reuters"/"Scanpix" nuotr.
 Indijoje moterys neretai kenčia nuo smurtaujančių sutuoktinių. <br> "Reuters"/"Scanpix" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2017, 12:43 PM

Indijos politikas Gopalas Bhargava 700 masinių vestuvių dalyvių išdalijo lazdas, kurios įprastai skalbyklose naudojamos drabužiams velėti. Ant jų puikavosi užrašai „Girtuokliams mušti“ ir „Policija nesikiš“, rašo "Lietuvos rytas", remdamasis „The Guardian“.

Valstijos lyderis nuotakoms pareiškė, kad su vyrais pirmiausia reikia pamėginti pasikalbėti, o tada, jeigu jie atsisako klausyti, „leisti kalbėti medinėms lazdoms“.

G.Bhargava teigė taip norėjęs atkreipti dėmesį į kaimo vietovėse gyvenančių moterų patiriamą smurtą ir žiaurų jų alkoholikų vyrų elgesį.

Moterys sako, jog kaskart išgėrę jų vyrai tampa agresyvūs. Šeimos santaupas jie išleidžia gėrimams. Nesiekiame provokuoti moterų arba skatinti smurto, bet šios lazdos gali padėti atbaidyti nuo žiaurumo“, – teigė politikas.

Ministras iš viso užsakė apie 10 tūkst. lazdų, kurias nori išdalyti jaunavedžių šeimoms.

Pastaruoju metu kelios Indijos valstijos ėmė griežtais draudimais kovoti su alkoholiu – uždraudė jį pardavinėti, kad sumažėtų apsvaigusių žmonių vykdomo smurto.

Pernai Tamilnado valstijos valdžia savo kampanijoje prieš rinkimus netgi pažadėjo įvesti sausąjį įstatymą. Šis pasiūlymas buvo itin palaikomas moterų, kurios besaikį gėrimą kaltina dėl valstijoje paplitusio lytinio smurto, mušimo ir mažėjančių vargingai gyvenančių šeimų pajamų.

Tiesa, į tokius valdžios sprendimus ekspertai reagavo neigiamai. Jie įspėjo dėl galimos nelegalios prekybos paplitimo ir savadarbių svaigalų, kurių vartojimas dažnai pasibaigia mirtimi, gamybos.

Panašūs draudimai galioja ir kitose Indijos dalyse. Pietinė Keralos valstija 2014-aisiais uždraudė alkoholinius gėrimus pardavinėti visuose viešbučiuose. Rytiniame Bihare alkoholio pardavimas ir vartojimas uždraustas pernai, o vakariniame Gudžarate apribojimai galioja jau dešimtmečius.

Tiesa, tokie draudimai dažnai apeinami išmone.

Antai Indijos aukščiausiajam teismui nurodžius, kad svaigalai gali būti parduodami ne arčiau nei 500 metrų nuo greitkelių, Harijanos valstijoje barų savininkai iki savo durų nutiesė labirintus, kad šis nurodymas būtų faktiškai įvykdytas.

O Radžastane netrukus šimtai kilometrų valstybinių greitkelių buvo pervadinti miesto keliais, kuriems netaikomas Aukščiausiojo teismo nurodymas.

Indijos viešbučių ir restoranų asociacijų federacija skaičiuoja, kad Aukščiausiojo teismo sprendimas valstybei kainuos 28 mlrd. eurų. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.