Narkotikų barono grobis paslėptas taip, kad policija nerado nė dolerio

Iki šiol nerastas nė vienas doleris iš visų turtų, kuriuos Joaquinas Guzmanas-El Chapo susikrovė iš narkotikų verslo. Policija iki šiol nesugebėjo atsekti, kur įkalintas nusikaltėlis spėjo paslėpti pinigus.

J.Guzmanas laukia nuosprendžio.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
J.Guzmanas laukia nuosprendžio.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2017, 9:01 AM, atnaujinta May 9, 2017, 11:32 AM

Skaičiuojama, kad 30 metų vienam galingiausių pasaulio narkotikų kartelių vadovavęs J.Guzmanas galėjo susikrauti turtą, kuris sudaro mažiausiai 1 mlrd. JAV dolerių (apie 914 mln. eurų), rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „The Guardian“.

Vis dėlto tiksli Neūžauga pravardžiuojamo narkotikų barono turimo turto vertė nėra žinoma – ji gali būti ir didesnė.

Praėjusią gegužę JAV teisingumo departamentas pranešė sieksiąs prisiteisti 14 mlrd. JAV dolerių (12,8 mlrd. eurų) per J.Guzmano teismo procesą.

Tačiau tai – bendra Sinaloa kartelio uždirbta suma pardavinėjant narkotikus JAV ir Kanadoje 1989–2014 metais. Kokį lobį žarstė pats Neūžauga, neaišku ir dar greitai nepaaiškės.

Mat Meksikos vyriausiasis prokuroras atskleidė, kad narkotikų barono bylą tiriantys JAV teisėsaugos pareigūnai iki šiol nesugebėjo susekti, kur paslėpti vyro pinigai.

„Iki šiandien JAV pareigūnai nerado nė vieno dolerio iš visų „El Chapo“ turtų, – sakė Raulis Cervantesas duodamas interviu kanalui „Televisa“. – Jo pinigus sunku surasti, nes jie niekur nefigūravo finansinėje sistemoje.“

Prokuroras R.Cervantesas taip pat pasakojo, kad antradienį buvo sugautas Damaso Lopezas, buvęs J.Guzmano dešinioji ranka ir mėginęs perimti savo buvusio boso imperiją.

J.Guzmanas pasižymėjo kriminalinėje istorijoje kaip nusikaltėlis, sugebėjęs du kartus pasprukti iš griežčiausio saugumo kalėjimo. 2016 m. sausį jis buvo sulaikytas trečią kartą, o po metų išsiųstas į JAV, kur kalėjime laukia savo teismo.

El Chapo šiuo metu laikomas sustiprinto saugumo zonoje Metropoliteno pataisos centre, žemutiniame Manhatane. O dėl jo narkotikų imperijos vyksta kovos tarp dabar jau sučiupto D.Lopezo, buvusio Neūžaugos apsauginio bei dviejų jo sūnų.

29-erių Ivanas Archivaldo Guzmanas, barono sūnus, socialiniuose tinkluose skelbia prabangių automobilių, egzotinių gyvūnų ir prašmatnių vietų nuotraukas.

Meksikiečiai pasakoja, kad po gimtąjį Kuljakaną jis laksto raudonu „Ferrari“ markės automobiliu.

Kuljakane, kartelio Sinaloa buveinėje, netrūksta prabangių parduotuvių ir aukštos klasės automobilių, tokių kaip „Jaguar“ ar „Hummer“, salonų, kurių nė su žiburiu nerasi kituose Meksikos provincijos miesteliuose.

„Nežinomas srautas pinigų, uždirbtų iš prekybos narkotikais, cirkuliuoja nė nepastebėti ir nesuskaičiuojama, kiek jų yra, – teigė Sinaloa valstijos laikraščio „Noroeste“ vadovas Adrianas Lopezas. – Kuljakane atsirado įvairių paslaugų ir prabangos prekių dar tada, kai jis buvo mažutis miestelis. Jau tada gatvėmis važinėjo „Lamborghini“ – lyg Beverli Hilse.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.