Dėl karvių pamišę indai nesibodi dėl jų net žudyti

Vargingiausi indai artimuosius į ligonines neša ant pečių, užtat sunegalavusias karves gabena privatūs greitosios pagalbos automobiliai. Taip stengiamasi dėl šių šventais laikomų gyvūnų gerovės.

Indijoje vyraujančiame hinduistų tikėjime karvės yra laikomos šventomis. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Indijoje vyraujančiame hinduistų tikėjime karvės yra laikomos šventomis. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

May 14, 2017, 3:59 PM

Pirmieji penki ekipažai į Utar Pradešo valstijos miestų gatves išriedėjo praėjusią savaitę. Juos paleido nevyriausybinė organizacija, vadovaujanti pasenusioms ar apleistoms karvėms skirtų prieglaudų tinklui, rašo „Lietuvos rytas“.

„Indijoje sakoma, kad turime tris motinas: viena, tikroji, mus pagimdo, antra, Žemė, mus užaugina, o trečios, karvės, pienas mus sustiprina. Dėl pastarosios mes ir stengiamės“, – teigė organizacijos viceprezidentas Sugandhas Kumaras.

Per dieną naujoji tarnyba sulaukia apie du šimtus skambučių ir gali atvykti apžiūrėti maždaug 25 karvių.

Tiesa, organizacija jau du dešimtmečius greitosios pagalbos ekipažus taip pat pigiai siūlo rikšų vairuotojams ir kaimo darbininkams, bet dabar nusprendė pasirūpinti ir karvėmis. Mat tuo susidomėjo ir lėšų skyrė politikai.

Indijos premjeras Narendra Modi 2014 metais rinkimus laimėjo pažadėjęs valstybinį karvių skerdimo draudimą.

O balandį Vidaus reikalų ministerija pranešė apie planus kiekvienai iš 190 mln. Indijos karvių skirti unikalų numerį, kad būtų galima užtikrinti, jog nė vienas gyvūnas nėra slapta išvežamas į Bangladešą ar Indijos valstiją, kurioje karves galima skersti.

Hinduizme šventomis laikomų gyvūnų gerove šalies gyventojai kartais rūpinasi net pamindami pagarbą kitų žmonių gyvybei.

Antai Radžastano valstijoje balandį minia mirtinai sumušė pienininką Pehlu Khaną, kuris buvo pričiuptas gabenantis galvijus.

Nužudytojo šeima tikina, kad jis turėjo licenciją pirkti karves ir ketino jas melžti, bet net valtijos valdžia jį paskelbė karvių kontrabandininku ir pateisino jį užpuolusius indus.

Karvių garbinimas prasidėjo XIX amžiaus pradžioje, bet N.Modi vyriausybės valdymo metu šis klausimas tapo ir nesantaikos su religine musulmonų mažuma priežastimi.

Hinduistai vengia jautienos, tačiau ši mėsa yra valgoma pietinėje Indijoje gyvenančių religinių mažumų ir vargingiausių kastų žmonių, kurie laiko šiuos galvijus pigiu maisto šaltiniu.

Premjero ir jo nacionalistinio judėjimo kritikai teigia, kad kalbos apie grėsmę karvėms yra išpūstos, o jų garbinimas naudojamas kurstant hinduistų ir musulmonų nesantaiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio