Berlyno bažnyčioje liberalią mečetę įkūrė moteris

Berlyno bažnyčioje duris atvėrė pirmoji Vokietijoje liberali mečetė, į kurią galės ateiti tie, kuriems anksčiau tai buvo drausta. Moterys ir vyrai čia melsis kartu, be to, bus draudžiama slėpti veidus.

Naujajai Berlyno mečetei leista įsikurti evangelikų liuteronų bažnyčioje.
Naujajai Berlyno mečetei leista įsikurti evangelikų liuteronų bažnyčioje.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jun 17, 2017, 11:24 AM

Tradicijas laužanti mečetė, kuri yra įrengta Berlyne, Šv.Jono evangelikų liuteronų bažnyčioje, pradėjo veikti vakar.

Liberalioji mečetė yra feministės ir teisininkės Seyran Ates vaizduotės vaisius. Moteris į Vokietiją iš Turkijos persikraustė būdama šešerių metų ir dabar nusprendė, kad pagaliau metas sukurti vietą, kurioje musulmonai galėtų melstis nepaisant jų lyties ar seksualinės orientacijos.

Mečetės durys yra atviros visiems. Tiesa, yra viena išlyga: čia negalės ateiti moterys, dėvinčios burką arba nikabą, – tvirtino S.Ates. – Tai daroma dėl saugumo sumetimų ir dėl to, kad mes manome, jog veidą paslepiantys šydai neturi nieko bendra su religija, o yra politinis pareiškimas.“

S.Ates tikino, kad naujojoje mečetėje bus laukiami net gėjai, lesbietės ir translyčiai asmenys, kuriuos musulmonai kritikuoja.

Save progresyvia musulmone laikanti S.Ates teigė, kad įkurti visiems duris atveriančią mečetę ją įkvėpė Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schäuble. Politikas jai kadaise pasakė, jog liberalios musulmonės turėtų remti viena kitą ir būti išvien.

Naujoji Ibn Ruschdo-Goethe mečetė pavadinta musulmonų filosofo Ibn Rushdo (dar žinomo Averojaus vardu) ir garsiojo vokiečių autoriaus Johanno Wolfgango von Goethe garbei.

S.Ates pirmąjį pamokslą sakė vokiečių kalba, tačiau jis buvo verčiamas į turkų ir arabų kalbas. Progresyvioji tikinčioji S.Ates pareiškė, kad tikisi, jog į jos mečetę kelią suras ir konservatyvesni musulmonai.

„Čia mes niekam nesakome, koks yra geras ir koks blogas musulmonas“, – teigė S.Ates. („The Local“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.