Į kovą prieš smurtą – su karvės kauke

Indijos menininkė Sujatro Ghosh sumanė, kaip atkreipti dėmesį į šalyje vyraujantį smurtą prieš moteris. Valstybėje, kur karvės yra laikomos šventomis, moteris vaikšto su šio gyvūno galvos kauke.

S.Ghosh užsidėjusi kaukę pozuoja nuotraukoms norėdama atkreipti dėmesį į smurtą prieš moteris.
S.Ghosh užsidėjusi kaukę pozuoja nuotraukoms norėdama atkreipti dėmesį į smurtą prieš moteris.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2017-07-05 09:33

S.Ghosh su karvės kauke ne tik fotografuojasi, bet ir vaikšto gatvėmis. Viešindama savo nuotraukas menininkė klausia: „Ar šioje šalyje yra saugiau būti šventu gyvuliu nei moterimi?“

Indijoje smurtas prieš moteris, jų prievartavimas yra ypač dažnas. Tačiau apie tai prabilta vos 2012 m., kai grupė vyrų išprievartavo ir nužudė studentę iš Delio.

Tačiau praėjus ketveriems metams, 2016-aisiais, statistika rodė, kad moterų prievartavimų skaičiai nė kiek nesumažėjo.

Praėjusiais metais Indijos sostinėje kasdien buvo pranešama mažiausiai apie šešis išprievartavimus ir 12 seksualinio priekabiavimo atvejų.

Maža to, už seksualinio pobūdžio nusikaltimus nubaudžiama mažiau jų vykdytojų. Dar 2012 m. maždaug pusė jų sulaukdavo bausmės, o praėjusiais metais tokių tebuvo trečdalis.

Indijos moterys atkreipia dėmesį į tai, kad smurtas prieš jas klesti ir dėl giliai įsišaknijusio patriarchato, policijos neveiksnumo, stebėjimo kamerų trūkumo.

Be to, padaugėjo ir smurto prieš religinės mažumos atstovus grindžiant jį siekiu apginti karves – Indijoje šventu laikomą gyvulį.

Šie įvykiai įkvėpė S.Ghosh – ji su karvės kauke vaikšto Kalkutos miesto gatvėmis ir fotografuojasi turguje, tramvajuje ar kitose vietose.

„Pagrindinis tikslas yra moterų teisės ir jų apsauga. Nesipriešinu karvių apsaugojimui, myliu gyvūnus, tačiau man nerimą kelia mano šalies socialinė ir politinė padėtis“, – kalbėjo menininkė.

S.Ghosh sulaukė daugybės pasiūlymų iš kitų moterų, norinčių nusifotografuoti jos projektui.

Mat po kelių musulmonų nužudymų prieš kelias dienas apie smurtą vėl imta kalbėti garsiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.