Švedų mokslininkas sugalvojo neįprastą eksperimentą

Kodėl italai gyvena ilgiau už švedus? Į tokį klausimą norintis atsakyti Švedijos mokslininkas dviem šimtams kiekvienos tautos atstovų pasiūlė trims mėnesiams apsikeisti savo namais. Ir visa tai – siekiant ištirti ir vienų, ir kitų gyvenimo trukmę.

Eksperimento dalyviai švedai 3 mėnesius gyvens netoli Neapolio esančiame Čilente.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Eksperimento dalyviai švedai 3 mėnesius gyvens netoli Neapolio esančiame Čilente.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Local“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Oct 23, 2017, 7:14 PM

Švedijos miesto Malmės gyventojai tris mėnesius galės šildytis netoli Neapolio esančiame Čilente. Tuo metu du šimtai italų krausis lagaminus ir laikinai apsistos Švedijoje.

Tokia mintis kilo švedų mokslininkui Olle Melanderui, kuris siekia išsiaiškinti, kodėl Pietų Italijoje žmonių gyvenimo trukmė ilgesnė nei pietinėje jo gimtinės dalyje.

150 kilometrų nuo Neapolio nutolęs Čilentas patenka į vieną iš vadinamųjų mėlynųjų zonų – vietų, kur gyvenimo trukmė yra daug ilgesnė už vidurkį.

Šiltos jūros skalaujamo Čilento pakrantėje moterys vidutiniškai gyvena 8 metais, o vyrai – 6 metais ilgiau nei likusioje Italijoje.

O.Melanderas – nebe pirmas mokslininkas, mėginantis įminti ilgaamžiškumo paslaptį.

Italijoje senolių gyvybingumas kartais aiškinamas tuo, kad dauguma jų gyvena toli nuo miestų, glaudžiose bendruomenėse, valgo daug šviežios žuvies ir viskam naudoja alyvuogių aliejų.

Be to, tyrimą pradėjęs švedas pastebėjo, kad visi Čilento gyventojai kasdien valgį skanina rozmarinais, kurie skatina smegenų veiklą, ir nesėdi vietoje – žuvauja, vaikštinėja arba užsiima sodininkyste.

Eksperimento dalyviai gyvens šeimose, kurios svetimšaliams parodys, kaip gyvena vietos bendruomenės, ką veikia, ką valgo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.