Holokausto didvyrio vardas pirmą kartą bus suteiktas arabui

Izraelis po keturis metus trukusių atidėliojimų pirmą kartą suteiks „Pasaulio tautų teisuolio“ vardą arabui, kuris rizikavo savo gyvybe gelbėdamas žydus per Antrąjį pasaulinį karą.

 Per iškilmingą ceremoniją ketvirtadienį Berlyne „Pasaulio tautų teisuolių“ medalis ir jį patvirtinantis garbės raštas po mirties bus įteiktas egiptiečiui gydytojui Mohammedui Helmy.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Per iškilmingą ceremoniją ketvirtadienį Berlyne „Pasaulio tautų teisuolių“ medalis ir jį patvirtinantis garbės raštas po mirties bus įteiktas egiptiečiui gydytojui Mohammedui Helmy.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-25 21:47, atnaujinta 2017-10-25 21:48

apdobaPer iškilmingą ceremoniją ketvirtadienį Berlyne „Pasaulio tautų teisuolių“ medalis ir jį patvirtinantis garbės raštas po mirties bus įteiktas egiptiečiui gydytojui Mohammedui Helmy.

Apdovanojimą atsiims M. Helmy antros eilės provaikaitis.

„Pasaulio tautų teisuoliu“ M. Helmy buvo pripažintas dar 2013 metais. Jis buvo pirmasis tokio pripažinimo sulaukęs arbas. Tačiau Izraelyje veikiančio Holokausto aukoms atminti centro „Yad Vashem“ atstovai sakė niekaip negalėję susisiekti su gydytojo palikuonimis.

Buvo praneštama, kad M. Helmy artimieji nenori priimti šio apdovanojimo, nes jis siejamas su Izraeliu. „Yad Vashem“ atstovai šių pranešimų nepatvirtino.

Tačiau atrodo, kad rasti sprendimą padėjo vienos Izraelio filmų kūrėjos pastangos.

Kino kūrėja Taliya Finkel sakė buvusi įkvėpta vieno žydus nacistiniame Berlyne gelbėjusio egiptiečio istorijos ir nusprendusi sukurti apie jį filmą.

Pradėjusi parengiamuosius darbus sužinojo apie M. Helmy antros eilės vaikaitį Nasserą Kotby (Nasirą Kotbį), kuris taip pat yra gydytojas ir kuris atvyks į Berlyną iš Egipo.

Karo metais M. Helmy slėpė jauną žydę Anną Boros jam priklausiusiose patalpose, rado vietos jos senelei paslėpti ir gydė žydaitės tėvus.

„Yad Vashem“ šį titulą oficialiai suteikia Izraelio ir žydų tautos vardu ne žydų tautybės žmonėms, rizikavusiems savo gyvybėmis, kad išgelbėtų žydus per nacių vykdytą Holokaustą Antrojo pasaulinio karo metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.