Helovinas peržengė visas ribas: net tik gąsdina, bet ir kankina

Spalio pabaigoje minima Helovino šventė siejama su moliūgais, kalnais saldumynų ir šmaikščiais kostiumais. Tačiau kai kurie žmonės šia proga peržengia visas ribas: ne tik gąsdina, bet ir kankina kitus.

Siaubą įvaryti norintys vaiduoklių namų šeimininkai naudoja įvairias priemones, kad lankytojams paliktų įspūdį. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Siaubą įvaryti norintys vaiduoklių namų šeimininkai naudoja įvairias priemones, kad lankytojams paliktų įspūdį. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Kai kurie siaubo namai taip persistengia, kad jų lankytojai svarsto už patirtą emocinę traumą kreiptis į teismą. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Kai kurie siaubo namai taip persistengia, kad jų lankytojai svarsto už patirtą emocinę traumą kreiptis į teismą. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Klounai žudikai įvairiose šalyse žmones itin paslaptingai gąsdino pernai, bet šiemet jų populiarumą sugrąžino filmas. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Klounai žudikai įvairiose šalyse žmones itin paslaptingai gąsdino pernai, bet šiemet jų populiarumą sugrąžino filmas. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

2017-10-31 21:11, atnaujinta 2017-10-31 23:04

Nors lietuviams daug svarbesnės Vėlinės, Vakarų šalyse jau prasidėjo šventė, kurios metu žmonės persirengia kostiumais, namus puošia kraują stingdančiomis dekoracijomis.

Bet šiurpoka šventė Amerikoje kartais tampa pretekstu piktdžiugiškai įvaryti rimtą baimę.

Pavyzdžiui, per Heloviną itin išpopuliarėja atrakcionų parkuose įrengti vaiduoklių namai, į kuriuos lankytojai eina norėdami patirti šiurpą keliančių emocijų.

Bet dėl didesnio įspūdžio siaubo kambarių savininkai nuolat stengiasi pranokti vienas kitą ir išgąsdinti pramogautojus taip, kad jie ilgai nepamirštų vizito.

Neapskaičiuoja savo jėgų

Vieną baisiausių vaiduoklių namų skelbiasi sukūręs amerikietis Russas McKamey. Iš pat pradžių vyras atrakcioną pastatė savo kieme už namo San Diege, Kalifornijos valstijoje.

Bet netrukus jo vaiduoklių namas tapo populiarus ir R.McKamey pradėjo keliauti po Ameriką.

R.McKamey siūlomos „linksmybės“ atima amą.

Jis lankytojams liepia pasirašyti teisinį dokumentą, kuriuo jie pasižada atrakciono įkūrėjui nereikšti jokių pretenzijų.

O tada žengia į tamsų labirintą, kuriame patiria visai nedžiuginančių potyrių. Persirengę darbuotojai juos užrakina karste, apdeda milžiniškais gyvais vorais ar net imituoja skandinimą – kankinimo būdą, kuris buvo taikomas JAV karinėje bazėje Gvantaname laikomiems įtariamiems teroristams.

Besiviliantys, kad viskas trunka tik akimirką, klysta. Mat profesionalus gąsdintojas R.McKamey iš vaiduoklių namo savo aukų neišleidžia tol, kol nenufilmuoja jų reakcijos į patirtą „pramogą“.

Seansas trunka valandą ir ilgiau, tad ilgainiui palaužiami net patys drąsiausi. Nuo tokių pramogų ne vienam žmogui sustotų širdis, tačiau norinčiųjų pajusti tikrą baimę labai daug.

Net 24 tūkst. asmenų sąraše laukia savo eilės, kad juos išgąsdintų R.McKamey.

Tad amerikietis vaiduoklių namo filialą įsteigė Našvilyje, Tenesio valstijoje, ir Hantsvilyje, Alabamoje, kad pasiektų kuo daugiau gerbėjų.

Tiesa, nemažai žmonių tikina, kad R.McKamey vykdo nusikalstamą veiklą, apgaudinėja, neteisėtai įkalina ir kankina atrakciono lankytojus.

Bet amerikietis šiuos žmones vadina įširdusia mažuma, kuri dedasi drąsesne, nei yra iš tikrųjų, ir nepaiso perspėjimų, jog jo atrakcionas gali būti pavojingas.

„Jie žino, kad viską filmuoju, – aš turiu vaizdo įrašus su įrodymais. Perspėju žmones, kad jie gali susižaloti. Mano siūloma paslauga itin agresyvi.

Išsigando, kad mirs

Apie atrakcione patirtą šoką ryžosi papasakoti Amy Milligan iš Kalifornijos. Vaizdo įraše matyti, kaip mergina nustumiama ant žemės, tampoma už plaukų ir trankoma per veidą.

Tada ji įmetama į mikroautobusą, nuvežama į R.McKamey siaubo kambarį ir paguldoma vandens sklidiname šaldiklyje. Moteriai užrišamos akys, o aktoriai ant galvos jai pila vandenį.

Iš pradžių atrodo, kad A.Milligan juokiasi, bet vaizdo įraše kai kurios dalys iškirptos.

Amerikietė tikino, kad tai buvo pačios baisiausios akimirkos: esą aktoriai surišo jai rankas ir murdė ją po vandeniu: „Maniau, nuskęsiu, mirsiu tuoj pat. Mano plaukai vyniojosi aplinkui kaklą, ir aš pradėjau panikuoti. Klykiau, kad negaliu kvėpuoti, o jie tik juokėsi ir toliau kišo galvą po vandeniu.“

R.McKamey gynėsi, kad iš tiesų siaubo kambaryje naudoja daug vandens, bet klientų nekankina: „Visa baimė, kurią sukeliame, yra tik žmonių galvose.

Žmonės visą laiką fiziškai yra saugūs.“

Kai kurie internautai palaikė A.Milligan ir tvirtino, jog ji turi teisę paduoti R.McKamey į teismą, nes mano, kad jos gyvybei kilo pavojus. Tiesa, kiti pabrėžė, kad lankytojai gauna tai, už ką sumokėjo.

Puošmenos stingdo kraują

Tiesa, kartais Helovino entuziastai praeivius išgąsdina be tokių ekstremalių priemonių. Kai kurios dekoracijos tokios kraupios ir siaubingos, kad kartais tenka įsikišti net teisėsaugai.

Antai vienas Tenesio valstijoje esančio Grinvilio miesto gyventojas ruošdamasis Helovinui prie garažo durų paguldė netikrą kūną. Vaizdas buvo šiurpus – ant garažo durų buvo matyti kruvini rankų atspaudai ir atrodė, kad durys prispaudė žmogui galvą.

Šita dekoracija taip apstulbino Grinvilio gyventojus, kad jie puolė skambinti policijai. Pareigūnai netrukus atvyko patikrinti, ar tai tikrai lavonas.

Tačiau pranešimai apie numirėlį vis nesiliovė, tad pavargę pareigūnai ragino nebeskambinti jiems, o verčiau pasveikinti Josephą Lovergive’ą, sukūrusį tokią stulbinančią puošmeną.

„Pamaniau, kad bus smagu. Tikėjausi, kad žmonės neįsižeis“, – šypsojosi garažo dekoraciją sukūręs J.Lovergive’as.

O Vertono miestelyje, Naujajame Džersyje, Kevinas ir Krysten Negrotto prie savo namų šiemet sukūrė ne mažiau baisią sceną – pavaizdavo avariją ir automobiliu prie medžio prispaustą žmogų, šalia kurio guli dar viena auka.

„Kažkas policijai pranešė, kad avarija tikra.

Nejaugi jie nesupranta, kad tai tik dekoracija, skirta Helovinui?“ – piktinosi pora ir pridūrė, kad policininkai pagyrė jų sumanymą, nes vaizdas priverčia vairuotojus sumažinti greitį.

O kiek šiauriau, Kanadoje, parduotuvėse uždrausta pardavinėti judančią dekoraciją – tai gobtuvą užsimaukšlinęs vyras, pirštu baksnojantis į langą, kai pro šalį eina žmogus.

Tuo metu kitapus Ramiojo vandenyno, Japonijoje, artinantis Helovinui siaubūnų daugėja viešojoje erdvėje – metro traukiniuose.

Nieko neįtariantys turistai ar darbo reikalais Japonijoje besilankantys užsieniečiai įsėdę į metro artėjant Helovinui susidurs akis į akį su aimanuojančiais numirėliais ar pabaisomis.

Tradiciją persirengti ir važiuoti traukiniu įdiegė į Japoniją gyventi persikėlę amerikiečiai. Tiesa, anksčiau ji sulaukdavo nemažai kritikos, nes šiurpiai atrodantys jaunuoliai gerdavo alkoholį.

Klounai žudikai vėl sugrįžo į madą

Mada persirengti klounu ir tamsoje šiurpinti praeivius neišblėso ir po praėjusių metų. Nors šių persirengėlių Amerikoje šiemet pastebima mažiau, klounų populiarumą atgaivino neseniai pasirodęs siaubo filmas „Tas“ („It“), paremtas garsia rašytojo Stepheno Kingo knyga. Filme ir knygoje pristatoma blogų kėslų turinti pabaisa, kuri pasiverčia šiurpiu klounu Pennywise.

Dabar klounų žudikų prieš Heloviną pastebėta JAV ir Jungtinėje Karalystėje, tad nuogąstaujama, kad nesikartotų pernykštis gąsdinimo vajus, kilęs Amerikoje ir Europoje. Nepaaiškinamai daug žmonių su klounų kostiumais išnirdavo iš tamsių krūmų su peiliais, gaudydavo vaikus, viliodavo mažamečius į mišką ar sėsti į automobilius.

Viena nėščia moteris taip išsigando tokio gąsdintojo, kad pradėjo gimdyti pirma laiko. Taip pat kai kurie pikti klounai už pokštus buvo sumušti, partrenkti automobilių ar sulaikyti. Pernai vien Londone prieš pat Heloviną per 24 val. policija buvo priversta tramdyti 14 ribą peržengusių klounų pokštininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.