Paliegusių arklių liūtams paprašęs zoologijos sodas neatsigina norinčiųjų

Danijos sostinės zoologijos sodas įvedė naują madą. Kopenhagos liūtams paaukoti paliegusius savo augintus arklius norinčių žmonių tiek daug, kad jie eilėje turi laukti net pusę metų.

Danai liūtams šerti aukoja arklieną. <br>Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Danai liūtams šerti aukoja arklieną. <br>Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Oct 31, 2017, 10:42 AM

Kopenhagos zoologijos sodas pasiūlė danams atsikratyti sergančių, arti mirties atsidūrusių ir senyvų arklių juos atiduodant zoologijos sodui.

Tačiau iškilo nenumatyta problema – mat arklių savininkų, kurie nori tokiu neįprastu būdu atsisakyti arklių, gerokai per daug.

Dabar visi tie, kurie norėtų sušerti arklius liūtams, privalo užsiregistruoti ir priversti laukti iki pusės metų. Mat liūtų per mažai, o arklienos – per daug.

Sužeisti ar senyvi arkliai dažniausiai užmigdomi arklidėse, kuriose buvo laikomi, o jų kūnų pasiimti atvažiuoja Kopenhagos zoologijos sodo atstovai.

Tiesa, Danijos arklių augintojai turi ir kitą būdą atsikratyti nugaišusių gyvūnų.

Įmonė „Daka“ iš negyvų arklių gamina biokurą ir moka mažiausiai 1,7 tūkst. Danijos kronų (228 eurus) už kiekvieną arklį.

Tačiau vienų Danijos arklidžių savininkė Karina Fisker aiškino, kad gaišenų aukojimas zoologijos sodui ir padeda sutaupyti pinigų, ir yra natūralus būdas atsisveikinti su gyvūnu. Jai tai labiau priimtina, nei paversti arklius kuru.

„Mano sprendimą nulemia 75 proc. ekonominių ir 25 proc. etinių priežasčių. Kai arklius suėda liūtai, jie atsiduria natūralioje maisto grandinėje.

O kai „Daka“ pasiima arklį, užtrunka iki savaitės, kol jo kūnas pradeda irti. Tai šlykštu“, – „The Local“ aiškino K.Fisker. Ji savo gyvūnų gaišenas yra atidavusi ir liūtams šerti, ir biokurui gaminti.

Nors K.Fisker atsisveikinti su arkliais visuomet sunku, ją nuramino, kad Kopenhagos zoologijos sodo darbuotojai elgiasi labai profesionaliai.

„Arkliai mums reiškia viską. Kaip ir daugumą šunų savininkų, atsisveikinant mus užplūsta stiprūs jausmai“, – teigė K.Fisker.

Kopenhagos zoologijos sodo atstovas Jacobas Munkholmas Hoekas pareiškė, kad įstaiga yra labai dėkinga už didelį susidomėjimą liūtais.

Tiesa, jis pabrėžė, kad nors žirgų gaišenas siūlančių žmonių yra labai daug, atsižvelgiant į sezoną, išauga ir reikalingos arklienos kiekis.

„Dažnai, kai senyvi arkliai nurupšnoja paskutinę vasaros žolę ir grįžta į arklides, jų savininkai apsvarsto, ar ne metas juos užmigdyti.

Tuomet jie skambina mums“, – aiškino J.M.Hoekas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.