Šveicarijos kaimelis naujakurius vilioja didelėmis pinigų sumomis

Svajojantiems nuo miesto triukšmo pabėgti į atokų kaimą kalnuose šveicarai turi gerų žinių. Vienas kaimelis svarsto galimybę sumokėti tiems, kurie ilgam atsikels gyventi į tuštėjančią gyvenvietę.

Šveicarijos kaimelis siūlo atlygį atvykėliams. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šveicarijos kaimelis siūlo atlygį atvykėliams. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Local“, CNN ir „Lietuvos ryto“ inf.

Dec 31, 2017, 11:04 AM

Šveicarijos pietvakariuose esantis Albinenas pateko į bėdą. Nors kaime pilna vasarnamių, čia nuolat gyvena vos 240 žmonių. O kasmet populiacija mažėja.

Valė kantono pirmininkas Beatas Jostas pabrėžė, kad per pastaruosius kelerius metus išsikėlė trys šeimos su aštuoniais vaikais. Dėl to Albinene teko uždaryti kaimo mokyklą.

Bet dabar kaimo gyventojai kreipėsi į Valė kantono valdžią reikalaudami pagalbos: jie nori užtikrinti, kad kaimas gyvuos toliau. Albineno gyventojai svarsto, ar siūlyti pinigus žmonėms, kad jie atsikraustytų gyventi į kaimą.

Sumos, kurias svarstoma mokėti atvykėliams, nėra menkos. Šeimos, kurios pirktų arba statytųsi namą šiame kaime, gautų 25 tūkst. Šveicarijos frankų (21 tūkst. eurų) už kiekvieną suaugusį žmogų ir 10 tūkst. frankų (8,6 tūkst. eurų) už kiekvieną vaiką.

Tiesa, yra tam tikros sąlygos, kurių privalo laikytis visi, kurie jau dabar svarsto krautis lagaminus į Šveicariją.

Pirma, finansinį palaikymą gauna tik žmonės iki 45 metų ir jie privalo pasižadėti, kad Albinene gyvens mažiausiai 10 metų.

Antra, nusipirkto arba statomo namo kaina turi būti didesnė nei 200 tūkst. frankų (172 tūkst. eurų). Be to, tai turi būti nuolatiniai šeimos namai.

Pinigų, gautų už atsikraustymą, nereikės grąžinti. Aišku, išskyrus tą atvejį, jei atvykėliai kaime neiškęstų dešimtmečio.

Albineno savivaldybės atstovai įsitikinę, kad gali kasmet skirti 100 tūkst. frankų (86 tūkst. eurų), kad pritrauktų naujakurių.

„Investuojame į kaimo ateitį. Geriausiu atveju tikimės, jog duris vėl atvers mūsų mokykla“, – rašoma kaimo informaciniame biuletenyje.

Jame taip pat minima, kad į kaimą atsikeliančios šeimos skatins vietos ekonomiką, o jaunimas sugrąžins energingą šurmulį.

Albinenas įsikūręs kalnuose, 1,3 km aukštyje, iš jo matyti Ronos upės slėnis, o vos už 6 km yra Loikerbadas, kuris žinomas dėl karštųjų versmių. Albinene darbą rasti sunku, bet už pusvalandžio kelio yra Vi ir Siono miestai.

Vis dėlto naujakurius pritraukti pinigais sugalvojo ne tik šveicarai, bet ir italai.

Apulijos regione esančio 2,7 tūkstančio gyventojų Kandelos kaimo meras Nicola Gatta už atsikraustymą siūlo 800 eurų vienišiams, 1,2 tūkst. poroms ir iki 2 tūkst. keturių ar penkių asmenų šeimoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.