Vatikanas griežtai pareiškė: relikvijų pirkti neleis

Ypatingų dovanų artimiesiems katalikams ieškantys žmonės turėtų vengti interneto puslapių, kuriuose galima nusipirkti šventųjų relikvijų. Tai paskelbęs Vatikanas tikisi sustabdyti tokią prekybą.

Žymių relikvijų, tokių kaip Jono Pauliaus II kraujas, parduoti nepavyktų. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Žymių relikvijų, tokių kaip Jono Pauliaus II kraujas, parduoti nepavyktų. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“ ir „The Local“ inf.

Jan 1, 2018, 11:28 AM

Katalikų bažnyčios biuras, atsakingas už naujų šventųjų paskelbimą, išplatino naują vadovą, kaip atpažinti palaikų relikvijų autentiškumą ir jas išsaugoti. Jame įspėjama, kad prekyba relikvijomis yra draudžiama.

Šventųjų kaulai, plaukai, nagai ir oda per šimtmečius buvo išsaugoti ir garbinami įvairiose šventovėse. Kiek mažiau svarbūs, bet vis tiek garbinami yra daiktai, prie kurių buvo prisilietęs šventasis.

Išlikę ir dar keistesnių relikvijų – šv.Antano Paduviečio liežuvis, šv.Kotrynos Sienietės galva ir popiežiaus Jono Pauliaus II kraujas.

Tokias žymias relikvijas arba, pavyzdžiui, Turino drobulę, parduoti juodojoje rinkoje būtų neįmanoma, bet mažesnių relikvijų galima rasti ir antikvariatuose, ir internete.

Pernai vašku aplietas šventojo kaulas interneto aukcione „eBay“ buvo parduodamas už 3,6 tūkst. JAV dolerių (3 tūkst. eurų).

Po nusiskundimų šis skelbimas vėliau buvo pašalintas.

Tačiau Vatikano šventųjų kongregacija įspėjo, kad relikvijų ne tiktai negalima pardavinėti, bet ir laikyti kitur nei bažnyčiose. Be to, jos turi turėti savo autentiškumo sertifikatą.

Įvertinti, ar ant senovinio medžiagos gabalėlio palikti kraujo lašai ar sutanos juostelė yra tikri, yra vyskupų pareiga. Jiems padeda iš patologo, gydytojo ir dviejų tikinčiųjų suburtas tribunolas.

Jeigu komandai nepavyksta apsispręsti iš karto, objektas užrakinamas specialioje saugykloje, kad nebūtų nei pavogtas, nei išniekintas.

O su šventųjų arba palaimintųjų palaikais dirbantys žmonės negali jų skaidyti į dalis be Vatikano leidimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.