Tarp jaunimo plinta kvaila nauja mada – ji kelia pavojų gyvybei

Jungtinėse Amerikos Valstijose tarp paauglių plinta sveikatai pavojinga mada. Vis daugiau jaunų amerikiečių patenka į ligoninę dėl to, kad jie seka nepažįstamų internautų pavyzdžiu perkąsti skalbimo kapsulę, rašo CNN.

 Dėtis skalbimo kapsules į burną – labai pavojinga.<br> „Twitter“ asociatyvioji nuotr.
 Dėtis skalbimo kapsules į burną – labai pavojinga.<br> „Twitter“ asociatyvioji nuotr.
 Dėtis skalbimo kapsules į burną – labai pavojinga.<br> „Twitter“ asociatyvioji nuotr.
 Dėtis skalbimo kapsules į burną – labai pavojinga.<br> „Twitter“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 19, 2018, 11:25 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 1:33 PM

Amerikos apsinuodijimo kontrolės centrų asociacija perspėjo, kad sveikatai pavojinga skalbimo kapsules dėtis į burną: galima net mirti.

Asociacijos nariai pasakojo, kad į internetą keliama vis daugiau vaizdo įrašų, kuriuose paaugliai bando įveikti kapsulės perkandimo „iššūkį“.

Per pirmąsias 15 šių metų dienų JAV apsinuodijimo centrai gavo mažiausiai 39 skambučius dėl skalbimo kapsulių valgymo.

Tinklalapyje „YouTube“ įkeltuose vaizdo įrašuose šį pavojingą iššūkį vykdantys žmonės, kai įkanda į skalbimo kapsulę, springsta, kosėja, iš jų burnos veržiasi putos.

„Skalbimo kapsulės iššūkis nėra juokas ir gali turėti rimtų pasekmių sveikatai. Nuo tada, kai į internetą pradėti kelti tie vaizdo įrašai, padaugėjo paauglių, kurie apsinuodija skalbimo medžiagomis“, – perspėjo Amerikos apsinuodijimo kontrolės centrų asociacijos vadovas Stephenas Kaminski.

Per pastaruosius penkerius metus JAV apsinuodijimo centrai sureagavo į daugiau nei 50 tūkst. skambučių, susijusių su skalbimo kapsulėmis. Didžioji dalis jų susijusi su jaunesniais nei penkerių metų vaikais, kurie netyčia skalbimo priemonėmis padaro sau žalą.

Vis dėlto Amerikos apsinuodijimo kontrolės centrų asociacija pabrėžė, kad nuo 2016 metų buvo mažiausiai 130 atvejų, kai 13–19 metų amerikiečiai tyčia valgo skalbimo priemones.

„Skystis, kuris yra kapsulėse nėra tas pats, kurį randame įprastuose skalbikliuose. Kapsulėse didesnė koncentracija chemikalų, kurie pašalina dėmes“, – teigė įmonės „Good Chemistry“ vadovas ir mokslininkas Ericas J.Moorheadas.

O S.Kaminski tvirtino: „Tyčinis šių produktų naudojimas ne pagal paskirtį kelia rimtą grėsmę žmonių sveikatai.“

2015 metais Amerikoje skalbimo kapsulės buvo trečia dažniausia mažamečių apsinuodijimo priežastis. Vaikai į ligonines atvežami sunkiai kvėpuojantys, netekę sąmonės. O kartais jie laikinai netekdavo regos, jei skalbimo kapsulės skystis patekdavo į akis.

Be to, skalbimo kapsulėse esančios medžiagos gali sukelti priepuolius, sustabdyti kvėpavimą, sukelti komą. Kraštutiniais atvejais galima mirti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.