Ankaros šiukšlių išvežiotojai sugalvojo, kaip panaudoti išmestas knygas

Turkijos sostinėje šiukšles kuopiantys darbininkai atidarė naują biblioteką. Joje knygos ypatingos – visas jas kažkas norėjo išmesti į sąvartyną, tačiau šiukšlininkai išgelbėjo ir prikėlė naujam gyvenimui.

Ankaros šiukšlininkai bibliotekoje gali skaityti knygas, kurios rastos gatvėse.
Ankaros šiukšlininkai bibliotekoje gali skaityti knygas, kurios rastos gatvėse.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“, CNN

Jan 28, 2018, 11:48 AM

Įkurti biblioteką sugalvojo Ankaros švarintojai, pastebėję išmetamas knygas. Kelis mėnesius naująją biblioteką centriniame miesto rajone pildė tik jie.

Tačiau greitai pasklidus gandui apie naują projektą žmonės pradėjo dovanoti knygas bibliotekai.

Iš pradžių biblioteka galėjo naudotis tik miesto valymo tarnyboje dirbantys žmonės ir jų šeimos nariai. Bet augant kolekcijai durys buvo atvertos ir miesto bendruomenei.

„Pradėjome kalbėti, kad iš visų išmetamų knygų būtų galima įkurti biblioteką. Kai atsirado pakankamai paramos, pradėjome šį projektą“, – teigė Čankajos meras Alperas Tasdelenas.

Jo vadovaujama vietos valdžia parėmė bibliotekos atidarymą.

Dabar skaitytojai gali rinktis iš 6 tūkst. knygų.

Bibliotekoje yra įvairiausių kūrinių – grožinės ir negrožinės literatūros, vaikiškų knygų kampelis ir komiksų rinkinys, taip pat atskiras mokslinės literatūros skyrius. Užsieniečiai taip pat gali rasti angliškų arba prancūziškų knygų.

Šiukšlininkų biblioteka įkurta apleistame buvusio plytų fabriko pastate, priklausančiame už miesto švarą atsakingam departamentui. Ilgi jo koridoriai ir senovinis plytų fasadas įkūrėjams pasirodė ideali vieta bibliotekai.

Knygas galima pasiimti dviem savaitėms, tačiau šį terminą galima ir prasitęsti.

„Buvo žmonių, kurie šias knygas norėjo palikti gatvėse. Bet yra ir tokių, kurie šių knygų ieškojo. Mes padėjome surasti joms vietą“, – teigė A.Tasdelenas.

Kolekcija taip išaugo, kad dabar biblioteka skolina išgelbėtas knygas mokykloms, kitoms švietimo įstaigoms ir kalėjimams.

„Kaimo vietovių mokytojai iš visos Turkijos dabar prašo knygų“, – pasakojo rajono meras.

Savivaldybė taip pat pasamdė vieną darbuotoją, kuris visu etatu rūpinasi biblioteka. Joje dažnai galima pamatyti savivaldybės įmonių darbuotojų vaikų ir greta įsikūrusių mokyklų auklėtinių.

Čia įrengta ir nedidelė poilsio erdvė skaitytojams, kurioje taip pat galima žaisti šachmatais.

Biblioteka taip pat tapo itin populiari tarp dviratininkų, kurie važinėja netoli esančiame slėnyje ir užsuka čia pailsėti ir išgerti arbatos.

„Anksčiau aš svajojau sukaupti didžiulę biblioteką savo namuose, bet dabar džiaugiuosi, kad turime biblioteką čia“, – sakė 32-ejų atliekų vežėjas Serhatas Baytemuras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.