Bermuda atšaukė galimybę tuoktis tos pačios lyties asmenims

Bermudos gubernatorius trečiadienį pasirašė įstatymą, pagal kurį tos pačios lyties asmenų santuokos keičiamos civiline partneryste, o kritikai tokį sprendimą iškart pavadino precedento neturinčiu žingsniu atgal pilietinių teisių srityje. 

 Bermuda atšaukė galimybę tuoktis tos pačios lyties asmenims.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Bermuda atšaukė galimybę tuoktis tos pačios lyties asmenims.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2018, 9:39 PM, atnaujinta Feb 8, 2018, 9:43 PM

Šios Jungtinės Karalystės užjūrio teritorijos vidaus reikalų ministras Waltonas Brownas sakė, kad gubernatoriaus Johno Rankino patvirtintu teisės aktu siekiama subalansuoti pasipriešinimą tos pačios lyties asmenų santuokoms socialiai konservatyvioje saloje ir paklusti Europos Žmogaus Teisių Teismo nutartims, pagal kurias šioje teritorijoje privalo būti pripažįstamos ir saugomos homoseksualų poros. 

Šį įstatymą gruodį didele balsų dauguma priėmė Bermudos Senatas ir Asamblėja, o per referendumą dauguma piliečių pasisakė prieš tos pačios lyties asmenų santuokas. 

„Šiuo teisės aktu siekiama Bermudoje nustatyti teisingą pusiausvyrą tarp dviejų šiuo metu nesuderinamų grupių, pabrėžiant, kad santuoka turi būti (laikoma sąjunga) tarp vyro ir moters, ir pripažįstant bei ginant tos pačios lyties porų teises“, – pareiškė W. Brownas. 

LGBTQ (lesbiečių, gėjų, biseksualų, transseksualų ir kitų seksualinių mažumų) pilietinių teisių grupės savo ruožtu tvirtina, kad civilinė sąjunga yra antrarūšis statusas. Be to, teisių gynėjai sako, kad valdžios sprendimas atimti teisę tuoktis, kurią anksčiau pati įteisino, neturi precedento. 

„Gubernatorius Rankinas ir Bermudų parlamentas gėdingai pavertė Bermudą pirmąja pasaulyje nacionaline teritorija, kuri panaikino santuokų lygybę“, – pareiškė teisių gynimo organizacijos „Human Rights Campaign Global“ direktorius Ty Cobbas. 

Poros, įregistravusios civilinę partnerystę, dabar turės „lygiavertes“ teises su susituokusiomis heteroseksualų poromis, tokias kaip teisė priimti medicininio pobūdžio sprendimus už savo partnerį, sakoma W. Browno pranešime. 

Bermudoje nuo 2017-ųjų gegužės, kai teismas pripažino tos pačios lyties asmenų santuokas legaliomis, iki naujojo įstatymo priėmimo susituokė apie šešias homoseksualų poras. Tvirtinama, kad šios konkrečios santuokos liks galioti ir prie naujojo įstatymo.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.