Triračių motociklų klube – skirtingi žmonės, kurie spjauna į pašaipas

Šių vokiečių ištikimas bendražygis – triratis motociklas, o didžiausia svajonė – JAV platybės. Vis dėlto Beringšteto baikeriai kur kas geriau jaučiasi Šlėzvigo-Holšteino žemėje, kur įsikūrusi jų bendruomenė.

Triračių motociklų klubo nariai vokiečiai į žygius leidžiasi kiekvieną savaitgalį.<br>„Eulen Trike &amp; Bike Beringstedt“ nuotr.
Triračių motociklų klubo nariai vokiečiai į žygius leidžiasi kiekvieną savaitgalį.<br>„Eulen Trike &amp; Bike Beringstedt“ nuotr.
Baikeriai prie jūros atsitempia net namelius ant ratų.<br>„Eulen Trike &amp; Bike Beringstedt“ nuotr.
Baikeriai prie jūros atsitempia net namelius ant ratų.<br>„Eulen Trike &amp; Bike Beringstedt“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“ ir „Der Stern“ inf.

Jun 10, 2018, 4:16 PM

Ralfas tvirtai nusprendė: kitą sezoną nuosavu drabužėliu džiaugsis ir Mara. Juk dar jaunas ir mažas nykštukinis špicas turi būti deramai pasirengęs kelionei su juo triračiu motociklu po Amerikos prerijų platybes.

Kiek neįprastoje Ralfo transporto priemonėje Marai jau paruošta vieta šone. Kalytė važiuos pakilusi vos pora centimetrų virš asfalto.

Užpakalinėje triračio motociklo dalyje pūpso 101 arklio galios variklis, o dešinėje tupi mielas nykštukinis špicas Mara.

Smagu? Kodėl gi ne? Juk gyvenimas trumpas, tad kol žmogus dar kupinas energijos, jis privalo daryti tai, kas jam malonu.

Tokia paprasta gyvenimo filosofija vadovaujasi ne tik įvairiomis spalvingomis emblemomis ir ženkleliais išdabintą odinę liemenę vilkintis 54-erių Ralfas.

Vyksta į keliones

Beveik visi klubo nariai – įkopę į šeštą ir septintą dešimtmetį. Jie pamažėle sensta kartu su savo aistra ir tai puikiai suvokia.

Ne vieną savaitgalį „Eulen Trike and Bike Beringstedt“ baikeriai praleidžia prie Baltijos jūros – su nakvyne nameliuose ant ratų, nedidele kultūrine programa, kepsniais ant žarijų.

Daugelis klubo narių į susitikimus atvažiuoja su nedideliais nameliais ant ratų, kurie pagaminti dar Vokietijos Demokratinės Respublikos (VDR) laikais.

Šie nameliai ant ratų iš pradžių buvo skirti socialistinės Vokietijos automobilių pramonės pasididžiavimui – automobiliui „Trabant“.

Tačiau „QEK Junior“ sveria tiek mažai, kad jį gali patempti triratis motociklas.

motociklai atrodo kaip audringo, bet trumpo meilės romano rezultatas. Lyg įspūdingasis „Harley-Davidson“ būtų susiporavęs su „Volkswagen“ „vabalu“.

Tokie motociklai buvo paskutinis devintojo dešimtmečio mados klyksmas. Šia transporto priemone 1984-aisiais viename filmų dūmė dabar populiarus Vokietijos laidų vedėjas Thomas Gottschalkas ir komikas Mike’as Krugeris.

Tartum filmų herojus

Kai kuriems tradicinių motociklų vairuotojams triračiai yra atgrasūs. Tad nieko keisto, kad riedantys jais Beringšteto gatve vairuotojai neretai nulydimi ir pašaipių žvilgsnių.

„Per kvaili, kad važiuotų ant dviejų ratų, o keturiems ratams neturi pinigų“, – taip paprastai juokiamasi iš triračių motociklų aistruolių.

Tačiau šiems baikeriams pašaipos – nė motais. Niekas neturi tokių puikių organizacinių gebėjimų kaip vadinamųjų pelėdų (vok. „Eulen“) klubo narys Dieteris.

Klube jis žinomas Skardos Daktaro arba Prezidento pravarde. Jis – šio klubo siela, akylai stebintis, kad viskas būtų sustyguota.

Priekyje trumpus, o pakaušyje ilgus šviesius plaukus nešiojantis 60-metis vyriškis pasidabinęs auksine grandinėle, savo didoką pilvą įspraudęs į siaurus juodus sportinius marškinėlius su iškalbingu užrašu „Powerpack“.

Paskatino ir žmonos

Dieteris – violetinės spalvos blizgančio triračio motociklo, kurį įsigijo prieš 19 metų, savininkas.

Daug ką vyras perkonstravo savo rankomis.

Dieteriui teko gerokai paplušėti – daug ką išmesti ir perdaryti kitaip. Dabar jo triratis naktį važiuoja su mėlyna LED šviesa, o „Volkswagen Kafer“ variklis veikia be sutrikimų.

Kodėl pasirinko būtent šią transporto priemonę? Dėl to, kaip jis teigia, kalta jo žmona Ute. Kai ji atsisakė važiuoti tradiciniu motociklu, jis ir įsigijo triratį.

Kitas klubo narys, 66-erių Hansas Jurgenas, kurį visi vadina tiesiog Hansi, jau 46 metai vedęs sielos bičiulę Astrid.

Nors moteris nešioja juodus sportinius marškinėlius su užrašu „Lethal Threat“, bet iš tiesų mirtinos grėsmės nekelia – nebent kartais būna šiek tiek griežta, šmaikštauja Hansas Jurgenas.

„Jei nori vairuoti triratį motociklą, privalai nešioti ilgus plaukus“, – Astrid 2010-aisiais pasakė vyrui, ir nuo to laiko jis nė karto nebuvo užsukęs į kirpyklą.

Į savaitgalio keliones daug klubo narių vyksta su antrosiomis pusėmis.

Jos sėdi savo vyrams už nugaros, kiek aukščiau, bet saugos diržai toje vietoje nenumatyti.

Triračių vairuotojai, paklausti apie saugumą, šiurkščiai juokauja: stipriai stabdant moteris nuskrieja į priekį ir pažiūri, ar ten viskas gerai.

Skirtingos svajonės ir praeitis

Klube daug skirtingas istorijas galinčių papasakoti narių.

Jų gyvenime triračiai motociklai neabejotinai atliko ir vis dar atlieka svarbų vaidmenį.

Štai Hansas Jurgenas savo motociklu svajoja pervažiuoti „Route 66“ – legendiniu 3940 km ilgio keliu iš Čikagos į Los Andželą per Amerikos lygumas ir pajusti šalies didybę.

Tačiau nuo šio troškimo atbaido vienas mažas „bet“ – ilgas skrydis. Galiausiai šlubuoja ir jo sveikata.

Kitas motociklų klubo „Eulen Trike & Bike Beringstedt“ narys, truputėlį pliktelėjęs Thorstenas nešioja ilgus, žilstelėjusius plaukus ir turi gumutėmis suraišiotą barzdą.

Šis 56-erių triračio savininkas anksčiau po Vokietiją nardė įvairiais motociklais ir turėjo kompiuterių bendrovę.

Jis mielai pasakoja savo gyvenimo istoriją. Prieš 16 metų į jo parduotuvę įžengusi Susi tapo itin geidžiama kliente.

Ir kai Thorstenas, susipykęs su savo tuomete partnere, nakvojo automobilyje, Susi pasiūlė jam savo svetainę. Tokia padėtis ilgainiui įgriso Susi vyrui. Šis pareiškė, kad Thorstenas turįs palikti jų namus.

„Bet jeigu išeisiu, tai kartu su Susi“, – tada ryžtingai pareiškė Thorstenas.

„Darykite, kaip išmanote“, – atšovė Susi vyras.

Ir taip Susi bei Thorstenas tapo pora. Tačiau po metų jų laimę aptemdė Thorsteno patirtas insultas. Vairuoti tradicinio motociklo jis nebegalėjo, tačiau Susi jo nepaliko – tapo Thorsteno žmona.

2006-aisiais vestuvių proga bičiuliai įteikė jiems neįprastą dovaną – 28 metų senumo „Schreier Rassler“ tipo triratį motociklą.

Nuo to laiko Susi ir Thorstenas nuvažiavo apie 150 tūkstančių kilometrų.

Skirtingos „Eulen Trike & Bike Beringstedt“ motociklų klubo narių gyvenimo istorijos. Bet juos tvirtai jungia ta pati aistra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?