Amžini medžiai pradėjo kristi tarytum musės

Mokslininkai griebėsi už galvos – staiga ėmė nykti tūkstančius metų atlaikę seniausi ir didžiausi Afrikos baobabai. Žemyno simboliu tapę medžiai storais kamienais pavojuje atsidūrė pastarąjį dešimtmetį.

Per pastarąjį dešimtmetį nuvirto beveik visi seniausi Afrikos baobabai.<br>„Caters News Agency“/„Scanpix“ nuotr.
Per pastarąjį dešimtmetį nuvirto beveik visi seniausi Afrikos baobabai.<br>„Caters News Agency“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, „Lietuvos rytas“

Jun 16, 2018, 12:42 PM

1,1–2,5 tūkst. metų medžiai, kurių kamienų skerspjūvyje tilptų ir autobusas, galėjo nukentėti dėl pasikeitusio klimato pietinėje Afrikos dalyje.

„Tokio įvykio dar nesame užfiksavę. Devyni iš 13 seniausių baobabų arba jų seniausios dalys pražuvo per pastaruosius 12 metų“, – paskelbė tyrėjų komanda.

Tarp devynių supuvusių medžių buvo keturi didžiausi baobabai Afrikos žemyne. Mokslininkai negali nustatyti tikslios medžių žūties priežasties, todėl bus atliekami papildomi tyrimai.

2005–2017 m. mokslininkai ištyrė 60 baobabų – kone visus seniausius ir didžiausius medžius regione – norėdami išsiaiškinti, kaip šie medžiai sugeba išaugti tokie dideli. Pastebėta, kad milžiniški medžiai Zimbabvėje, Namibijoje, Pietų Afrikos Respublikoje, Botsvanoje ir Zambijoje vienas po kito nyksta.

Net 3 tūkst. metų sulaukti galintys baobabai užauga iki 25–30 metrų aukščio.

Medžiai kaupia didžiules vandens atsargas ir nokina vaisius, kuriuos valgo ir gyvūnai, ir žmonės. O lapai verdami ir valgomi kaip garnyras, naudojami tradicinėje medicinoje. Iš baobabų žievės pinamos virvės, krepšiai, gaminami drabužiai ir neperšlampamosios kepurės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.