Už iššvaistytus pinigus mokslininkui skirta labai neįprasta bausmė

Garsus Yale’io ir Niujorko universitetų neurologas buvo nuteistas už iššvaistytas tyrimams skirtas lėšas. Bet vietoj kalėjimo JAV teismas jam skyrė neįprastą bausmę – kas savaitę groti fortepijonu pensininkams.

Ateinančius trejus metus A.Neumeisteris mažiausiai valandą du kartus per savaitę turės groti Konektikuto valstijos pensininkams Bridžporte, Niu Heivene, Hartforde ir Voterberyje. <br>J.Adakauskaitės nuotr.
Ateinančius trejus metus A.Neumeisteris mažiausiai valandą du kartus per savaitę turės groti Konektikuto valstijos pensininkams Bridžporte, Niu Heivene, Hartforde ir Voterberyje. <br>J.Adakauskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, „Lietuvos rytas“

Feb 23, 2019, 7:36 PM, atnaujinta Feb 23, 2019, 10:57 PM

Niujorko apygardos teisėja Analisa Torres austrą Alexanderį Neumeisterį pripažino kaltu dėl valstybės skirtų pinigų iššvaistymo.

Ateinančius trejus metus A.Neumeisteris mažiausiai valandą du kartus per savaitę turės groti Konektikuto valstijos pensininkams Bridžporte, Niu Heivene, Hartforde ir Voterberyje.

Teisėjai tokia mintis kilo sužinojus, kad neurologas kadaise profesionaliai mokėsi skambinti pianinu.

Mokslininkas prisipažino pavogęs 87 tūkst. JAV dolerių (71 tūkst. eurų) iš Niujorko universiteto 2012–2014 metais skirtos paramos.

Jam taip pat teks grąžinti 76 tūkst. JAV dolerių (65,6 tūkst. eurų), kuriuos jis pasisavino iš Yale’io universiteto 2004–2010 metais, nors dėl to nebuvo teisiamas.

200 tūkstančių JAV dolerių (172 tūkst. eurų) kasmet uždirbantis A.Neumeisteris šiuos pinigus iššvaistė skrydžiams, viešbučio kambariams ir vakarienėms, į kurias kvietėsi savo šeimą ir draugus.

Mokslininkas su ašaromis akyse atsiprašė už savo neapgalvotą elgesį ir tikino, kad po to, kai buvo suimtas pernai lapkritį, jis sugebėjo pripažinti turintis psichologinių problemų.

Net ir jo advokatė Justine Harris pripažino, kad neįmanoma paprastai paaiškinti, kodėl Austrijoje gimęs A.Neumeisteris taip prasikalto.

„Kaip toks talentingas ir protingas žmogus galėjo pasielgti taip kvailai?“ – į teisėją kreipėsi kaltinamojo atstovė.

Tiesa, pasak jos, atsidūręs teisėsaugos rankose kitų neurologines bėdas sprendžiantis specialistas bandė suprasti, kokios psichologinės problemos jį patį privertė prasižengti.

Konektikute gyvenantis austras atlikęs bausmę galės grįžti į gimtinę, tačiau teismas jam neuždraudė likti ir JAV.

„Esu pasiryžęs atgauti pasitikėjimą, kurį praradau. Negaliu padėti kitiems, jeigu nepadėsiu sau“, – kalbėjo nuteistasis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.