Paslaptimis apaugusi šachmatų figūra keliaus į aukcioną

Antikvarinių prekių pardavėjas Škotijoje 1964 m. už 5 svarus (5,63 euro) įsigijo iš vėplio ilties pagamintą šachmatų figūrą. Bet tada jis net nežinojo, jog įsigijo vieną žymiausių figūrų pasaulyje.

Beveik du šimtmečius pradingusia laikyta šachmatų figūra liepos mėnesį bus parduota Londono aukcione.<br>„South West News Service“/„Scanpix“ nuotr.
Beveik du šimtmečius pradingusia laikyta šachmatų figūra liepos mėnesį bus parduota Londono aukcione.<br>„South West News Service“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 2, 2019, 2:15 PM

55 metus figūra, žinoma Luiso sargo pavadinimu, gulėjo stalčiuje, bet dabar velionio šeimai gali atnešti iki 1 milijono svarų (1,13 mln. eurų). Ji figūrėlę atnešė į „Sotheby’s“ aukcioną Londone.

Luiso šachmatų rinkinys buvo rastas 1831 m. Škotijai priklausančioje Luiso saloje, tačiau šis radinys tebėra apaugęs paslaptimis.

Viduje buvo 93 figūros, kurių dauguma buvo pagamintos iš vėplio ilčių. Iki visos sudėties trūko vieno žirgo ir 4 sargų. Sargo figūra tada atitiko dabartinį bokštą.

Manoma, kad šachmatų rinkinys buvo pagamintas XII ir XIII a. sandūroje Trondheimo mieste, dabartinėje Norvegijoje.

Aukcione figūrą bus galima įsigyti liepos 2-ąją. Tai pirmas kartas, kada Luiso šachmatų rinkinio figūra bus parduota aukcione.

82 iš 93 beveik prieš du šimtmečius rastų figūrų yra Britų muziejuje Londone, kitos 11 – nacionaliniame Škotijos muziejuje Edinburge.

Figūrą namuose radusios šeimos atstovas tvirtina, jog antikvarines prekes pardavinėjęs giminaitis nežinojo, kad įsigijo svarbų istorinį artefaktą. Jį jis po mirties perdavė savo dukrai.

„Mano mama žavisi šachmatais ir žinojo, kad ši figūra yra ypatinga, gal net turinti magiškų galių. Ilgus metus figūra gulėjo stalčiuje įvyniota į mažą maišelį. Kartkartėmis mama ją išimdavo pasigrožėti“, – pasakojo šeimos atstovas.

„Sotheby’s“ aukciono atstovai teigia, kad šis šachmatų rinkinys yra svarbus Europos civilizacijos simbolis.

„Praėjusius metus mes skyrėme nuodugniai figūros analizei.

Šis sargas turi unikalią istoriją. 188 metus jis buvo atskirtas nuo kitų figūrų ir greitai prasidės naujas jo istorijos etapas“, – teigė „Sotheby’s“ atstovas Alexanderis Kaderas.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.