Kruizai – tartum rykštė: sparčiai auganti paklausa slepia didelę bėdą

Kinijos turistai vis dažniau renkasi keliones laivais, o kruizų rengėjai skaičiuoja plūstančius pinigus. Bet laivų milžinų gausa kelia didelę grėsmę ir aplinkai.

Kinijoje statomi vis nauji prabangūs laivai, o kruizai jais sparčiai populiarėja.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kinijoje statomi vis nauji prabangūs laivai, o kruizai jais sparčiai populiarėja.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kinijoje statomi vis nauji prabangūs laivai, o kruizai jais sparčiai populiarėja.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kinijoje statomi vis nauji prabangūs laivai, o kruizai jais sparčiai populiarėja.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-12-30 09:06

Baigėsi dienos, kai kruizus rinkdavosi vyresnio amžiaus žmonės, kuriems patikdavo denyje žaisti bingo, gulėti šezlonguose, o vakarais pasipuošti vakarienei laivo restorane.

Modernūs kruiziniai laineriai dabar primena plūduriuojančius futuristinius miestus, juose gali plaukioti tūkstančiai keleivių, o robotai padavėjai nešioja gėrimus.

Kinai keliauja vis daugiau

Dauguma didžiulių keliauti skirtų laivų nutaikyti į sparčiai augančią Kinijos kelionių kruiziniais laivais rinką. Ji jau antra pagal tokių keliautojų skaičių po Amerikos.

Kadangi turtingoje šalyje apskritai auga kelionių paklausa, entuziazmas keliauti per Azijos uostus laivu taip pat didėja.

„Kinijoje kruizines keliones dabar renkasi pensininkai, šeimos ir jaunavedžiai“, – pasakojo kelionių agentūros „Tuniu“ atstovas Wang Mi.

Skaičiuojama, kad šiais metais į kruizus turėtų išplaukti apie 30 mln. žmonių visame pasaulyje – 70 proc. daugiau, nei tokių keleivių būdavo prieš dešimt metų.

Pernai net 2,4 mln. žmonių leidosi į keliones kruiziniu laivu – skaičius išaugęs tris kartus, palyginti su 2014 metais.

Baiminamasi dėl taršos

Tačiau uostuose švartuojantis vis daugiau laivų monstrų, kurių denis gali siekti kelis šimtus metrų ir kurie būna kelių aukštų, didėja susirūpinimas dėl jų daromos žalos aplinkai.

„Kruizų industrija prisideda prie oro ir vandens taršos, vandenynuose palieka naftos, šiukšlių, plastiko pėdsakų“, – pasakojo gamtosaugos organizacijos „Friends of the Earth“ direktorė Marcie Keever.

Nerimaujama dėl į aplinką išmetamo sieros oksido – nuodingų dujų, kurios gali sukelti kvėpavimo takų problemų ir gali pakenkti vandenyno gyventojams, taip pat sukelti rūgštų lietų.

Tačiau šios industrijos atstovai tikina, jog stengiasi, kad kelionės laivu nekenktų aplinkai. Bendrovė „Royal Caribbean“ tvirtina, kad įdiegė sistemas, kurios sulaiko sieros oksido ir kitų teršalų išmetimą į aplinką.

„Kruiziniai laivai yra švaresni nei bet kada anksčiau ir jie tobulėja su kiekviena nauja laivų klase“, – tikino bendrovės gamtosaugos programų vadovas Nickas Rose’as.

Lyg miestas ant bangų

Naujausias „Royal Caribbean“ kruizinis laivas, skirtas Kinijos rinkai, yra 345 metrų ilgio, juo gali plaukti 5,6 tūkst. keleivių.

Čia keliautojai gali vėjo tunelyje išbandyti, koks jausmas būtų šokti parašiutu.

Taip pat gali važinėti mašinėlėmis atrakcione, šokinėti ant batuto su virtualiosios realybės įranga. Visos šios pramogos sukurtos tam, kad į kruizus būtų viliojama jaunoji karta.

Laive taip pat yra 17 restoranų ir galima apsigyventi skirtingo tipo kajutėse. Pavyzdžiui, yra šeimai skirtų apartamentų, kuriuose įrengtas karaokės kambarys ir čiuožykla vaikams.

„Gali dienų dienas nebeišlipti iš šiuolaikinių kruizinių laivų – tau tikrai nebus nuobodu, – teigė dažnai tokį kelionės būdą besirenkanti 58 metų keleivė Sylvia Bau. – Keliaujame su šešiais šeimos nariais, ir galiu pasakyti, kad esu labai nustebusi, kokių modernių lainerių būna šiais laikais.“

Parengta pagal AFP, inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.