Senelių namuose maistą ruošiasi spausdinti

Senelių namuose Švedijoje ketinama išbandyti modernias technologijas – globos namų gyventojams maistas bus ruošiamas 3D spausdintuvu. Taip siekiama, kad sutrintas maistas atrodytų kaip įprastas.

3D spausdintuvai pasaulyje jau naudojami įvairiausiems desertams gaminti.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
3D spausdintuvai pasaulyje jau naudojami įvairiausiems desertams gaminti.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2020, 2:17 PM

Naujasis projektas skirtas senolių mitybai pagerinti. Jų kasdienybė neatskiriama nuo trinto maisto, tačiau dažnai tokie patiekalai nekelia didelio apetito.

Dėl to tokie žmonės nesuvalgo pakankamai maisto ir negauna reikalingų medžiagų.

„Šalyje egzistuoja didelė problema. Žmonės, kurie gali valgyti tik skystos konsistencijos maistą, jo nesuvalgo pakankamai“, – tvirtino naująjį projektą vykdančio Švedijos tyrimų instituto darbuotoja Evelina Hoglund.

Skaičiuojama, kad Švedijoje apie 8 proc. suaugusių asmenų pasireiškia mitybos sutrikimai dėl kramtymo ar rijimo problemų.

Nauja 3D spausdintuvu spausdintų patiekalų technologija nuo rudens bus išbandyta dvejuose senelių namuose Halmstade ir Helsingborge. Taip maistą spausdinti ruošiasi ir viena ligoninių maitinimu užsiimanti kompanija.

„Mūsų tikslas – sukurti brokolį, vištos kulšį ar pyragą, kuris atrodo identiškas normaliam maistui, bet jo konsistencija būtų kaip itališko panakotos deserto“, – teigė maisto gamybos įmonės atstovas Richardas Asplundas.

Per šį projektą žmonėms taip pat bus sukurti asmeniniai valgiaraščiai, kuriuose bus atsižvelgta į kiekvieno senolio mitybos reikalavimus ir norus.

3D spausdintuvai maisto gamyboje buvo pradėti naudoti jau anksčiau. Jais naudojasi konditerijos įmonės formuodamos įvairiausius saldainius ir pyragaičius.

Švedija naujausių technologijų srityje taip pat sparčiai vejasi Japoniją. Kalbama, kad greitai šalyje prižiūrint senolius gali būti naudojami robotai, kurie suprastų žmogaus emocijas ir jaustų, kada jis yra išalkęs arba pavargęs.

Manoma, kad senoliams bendraujant su robotais taip pat būtų galima kovoti su Alzheimerio liga.

Parengta pagal „The Local“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.