Lenkijos miške aptiko neįprastą grybą: gyvūnai elgėsi pagal jo valią

Lenkijos žiniasklaidoje didelį sukrutimą sukėlė Valstybinės miškų įmonės (VMĮ) internetinėje paskyroje paskelbtas pranešimas, jog miške netoli Krosno miesto buvo aptiktas grybas „vampyras“.

​Lenkijos žiniasklaidoje didelį sukrutimą sukėlė Valstybinės miškų įmonės (VMĮ) internetinėje paskyroje paskelbtas pranešimas, jog miške netoli Krosno miesto buvo aptiktas grybas „vampyras“.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
​Lenkijos žiniasklaidoje didelį sukrutimą sukėlė Valstybinės miškų įmonės (VMĮ) internetinėje paskyroje paskelbtas pranešimas, jog miške netoli Krosno miesto buvo aptiktas grybas „vampyras“.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

2020-10-05 07:48

Miškininkai aptiko skruzdėlyną, į kurį patekęs grybas pavadinimu Ophiocordyceps ditmarii skruzdėles pavertė „zombiais“. Vabzdžių kūne augęs grybas pabaigoje ėmė vadovauti skruzdžių veiksmams – šios lipo aukštai į medį tam, kad ten numirtų, o iš jų galvų išaugęs kelių ar keliolikos centimetrų plonas grybas paskleistų plačiau savo poras.

VMĮ nuramino nustebusius tautiečius, pareikšdama, jog minėtas grybas yra labai retas augalas vietos miškuose, ir nekelia grėsmės skruzdėlių bei dvisparnių vabzdžių populiacijai. Ophiocordyceps ditmarii yra parazitinių grybų rūšis priklausanti aukšliagrybių skyriui.

Kad Ophiocordyceps ditmarii užaugtų vabzdžių kūne, yra būtina tam tikra oro temperatūra ir drėgmė, kuri Lenkijoje pasitaiko retai. Pasaulyje yra priskaičiuojama apie 400 tokių parazitinių grybų rūšių, iš kurių pats žinomiausias yra Kininis kordicepsas.

Pastarasis grybas, dažniausiai augantis ant tam tikros rūšies drugių lervų, yra bene brangiausias grybas pasaulyje. Jo kaina pasiekia net 25 tūkstančius eurų už kilogramą.

Kininis kordicepsas auga 3-5 kilometrų aukštyje kalnuose Nepale, Tibete, Kinijoje, Butane, o Rytų medicinoje jau kelis tūkstančius metų yra vadinamas augalų imperatoriumi ar Dievo dovana, suteikiančia žmogui ilgaamžiškumą.

Senovės Kinijoje už kilogramą šio grybo tekdavo sumokėti keturis kilogramus sidabro. Šiuolaikinė Vakarų medicina jau irgi siūlo preparatus iš kordicepso, kaip gydančius alergijas, virusines ir grybelines ligas, kraujagyslių, kepenų, radikulito susirgimus bei bendram imuniteto stiprinimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.