Moteris į istorinę vietą sugrąžino pavogtus artefaktus: galvojo, kad yra prakeikta

Turistė, parsivežusi keletą nelegalių „lauktuvių“ iš senovinio Pompėjos miesto, grąžino artefaktus atgal. Moteris įsitikinusi, jog jie yra prakeikti.

 Turistę nuo apsilankymo Pompėjoje persekioja nelaimės.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Turistę nuo apsilankymo Pompėjoje persekioja nelaimės.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-10-18 16:31, atnaujinta 2020-10-19 08:36

Kanadietė Nicole Pompėjos kelionių agentui atsiuntė dėžę senienų, kurioje buvo dvi mozaikos, itališkų amforų duženų, dar keletas keramikos gaminių ir jautrus prisipažinimo laiškas.

Nicole Pietų Italijoje esančią Pompėją aplankė 2005 metais, tuo metu ji buvo vos perkopusi 20 metų ribą ir nuo tada moters gyvenimą pradėjo lydėti nelaimės.

Kanadietę persekiojo finansinės bėdos, du kartus ji susirgo krūties vėžiu.

„Prašau, pasiimkite juos atgal, jie neša blogą sėkmę“, – rašė turistė.

Moteris teigė, jog artefaktus pavogė vien dėl to, jog norėjo istorijos dalelės, kurios niekas kitas daugiau neturi, tačiau, kaip vėliau pasirodė turistei, senienos turėjo „tiek daug negatyvios, visa griaunančios energijos“.

Pompėjos miesto istorija tragiška – senovės Italijos pasididžiavimas buvo palaidotas po pelenais kai įsiveržė šalia stūksojęs Vezuvijaus vulkanas. Katastrofa įvyko 79 mūsų eros metais. Miestas iš naujo buvo atrastas tik XVI amžiuje, o šis archeologinis lobis pakeitė antikos laikų gyvensenos supratimą.

Vienai populiariausių Italijos turizmo vietai jau eilę metų tenka kovoto su vagiliaujančiais lankytojais. Pati Nicole laiške rašė, jog ji išmoko savo pamoką ir tenori Dievo atleidimo.

Dabar kanadietei jau 36 metai. Ji du kartus sirgo krūties vėžiu, jos šeima turi didelių finansinių problemų, tačiau viskas ko moteris dabar trokšta – neperduoti prakeiksmo savo vaikams.

Tai nėra vienintelė tokia istorija. Dar viena pora iš Kanados grąžino kelis akmenis, pavogtus iš istorinės vietos 2005 metais pridedami prisipažinimo laišką.

„Mes juos (akmenis – Red.) paėmėme nepamąstę kokį skausmą ir kančią patyrė šios sielos įsiveržus Vezuvijui ir kokią siaubingą mirtį jie patyrė“, – atgailavo pora, linkėdama ramybės žuvusiųjų sieloms.

Dėl dažnų vagiliautojų atgailavimų ir pavogtų artefaktų grąžinimų, Pompėjos archeologinio parko vadovai įkūrė atskirą muziejų su turistų grąžintais eksponatais bei laiškais.

Dažniausiai turistai pasilieka reliktus sau, bet kai kurie įžūlus vagiliai bando juos parduoti internetu. Štai 2015 metais buvo bandyta parduoti iš griuvėsių ištrauktą plytą „eBay“ platformoje.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.