Laboratorinė mėsa jau tapo realybe: istorinis debiutas – Singapūre

Vienoje Singapūro prieplaukoje esančiame restorane šį savaitgalį bus išskirtinis įvykis – lankytojams bus patiekta laboratorijoje išauginta vištiena. Šiam produktui neprireikė paskersti nė vieno gyvūno.

Laboratorijoje užaugintą vištieną sunkiai atskirsi nuo mums įprastos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Laboratorijoje užaugintą vištieną sunkiai atskirsi nuo mums įprastos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2020, 7:47 PM

JAV startuolis „Eat Just“ šio mėnesio pradžioje paskelbė, kad jo laboratorijose kuriamą produkciją buvo leista pardavinėti Singapūre kaip vištienos kepsnelių ingredientą. Singapūras kartu tapo pirmąja šalimi pasaulyje, kurioje buvo leista pardavinėti mėsą, pagamintą nežalojant gyvūnų.

Gyvūnų mėsos vartojimas yra didelė grėsmė aplinkai, nes galvijų kaimenės į aplinką išskiria metano dujas, kurios sukuria šiltnamio efektą. Miškingų vietovių kirtimas plečiant ganyklas prisideda prie gamtinių kliūčių klimato kaitai naikinimo.

Vakar „Eat Just“ pranešė, kad pirmoji laboratorijoje užaugintos vištienos siunta jau pasiekė „Robertson Quay“ centre esantį privatų klubą „1880“. Klubo restorane klientams patiekalai iš tokios mėsos bus pradėti siūlyti jau šį šeštadienį.

„Pagaliau priartėjome prie pasaulio, kuriame norint pagaminti mėsą nebereikės iškirsti miškų, pažeisti gyvūnų natūralaus gyvenimo ritmo ar panaudoti nors lašo antibiotikų“, – tvirtino „Eat Just“ vadovas Joshas Tetrickas.

„1880“ klubo atstovai socialiniame tinkle „Facebook“ rašė, kad ypač džiaugiasi, jog šio klubo restorane „Leonie’s“ bus patiekiama tokia mėsa.

„Mes pradėjome dirbti su naujais ingredientais, kažkuo dar niekada nematytu ir reikalaujančiu daug kūrybiškumo. Manome, kad žmonėms tai patiks.

Klubo lankytojai galės rinktis iš trijų patiekalų, kuriems įtaką padarė trys geriausiai vištieną gaminančios pasaulio šalys – Brazilija, Kinija ir JAV“, – tvirtino „1880“ atstovai.

Restorano vyriausiasis virėjas Colinas Buchanas tvirtino, kad labai laukia progos dirbti su tokia mėsa.

„Retai kuriam šefui pasitaiko galimybė sukurti visiškai naują maisto kategoriją ir sukurti patiekalus, kurie pristatytų pasauliui naują produktą ir jo prasmę“, – kalbėjo C.Buchanas, kuris anksčiau dirbo šefo Marco Pierre’o White’o restorane „L’Escargot“ ir buvo Davido ir Victorios Beckhamų asmeninis šefas.

Tvariai pagamintų mėsos alternatyvų paklausa rinkoje yra yra išaugusi dėl aplinkos ir gyvūnų gerovės, bet dauguma tokio pobūdžio produktų rinkoje yra augaliniai.

Prognozuojama, kad mėsos suvartojimas iki 2050 metų išaugs 70 proc., o tai reiškia, kad laboratorijoje užaugintos alternatyvos yra viena iš išeičių norint užtikrinti tolesnį produkto egzistavimą rinkoje nepažeidžiant aplinkos.

Anksčiau buvo kalbama, kad laboratorijoje užauginta vištiena kasdieniam vartojimui paprasčiausiai yra pernelyg brangi. „Eat Just“ atstovai yra teigę, kad vienas mažas kepsnelis kainuos 50 dolerių (41 eurą), bet dabar kalba, jog jiems pavyko sumažinti produkto kainą.

Singapūre sparčiai plinta ir kiti tvariai gaminami maisto produktai. Čia startuoliai laboratorijose kuria jūrų gėrybes, o restoranai virtiniuose mėsos įdarą keičia atogrąžų vaisiais.

Parengta pagal AFP inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.