Egipto faraono autopsija pateikė naujų duomenų apie nužudymą, įvykdytą prieš 3 600 metų

Tyrimas, atliktas taikant pažangiąsias technologijas, pateikė naujų užuominų, kaip buvo nužudytas prieš daugiau nei tris tūkstantmečius Egiptą valdęs faraonas, šią savaitę informavo šalies Senienų ministerija.

Archeologas Zahi Hawassas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Archeologas Zahi Hawassas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2021, 4:12 PM

Faraonas Taa II (Sekenenrė) pietų Egiptą valdė prieš maždaug 1 600 metų prieš Kristų.

Jo vadovaujami Egipto kariai kovėsi su hiksais – semitų kilmės gentimis, užėmusios Nilo deltą.

Praėjusio amžiaus 7-ame dešimtmetyje Taa II mumija buvo ištirta rentgeno spinduliais. Tąsyk jo kaukolėje buvo aptikta sužeidimų, sumaniai užmaskuotų balzamuotojų. Tai pakurstė teorijas, kad faraonas žuvo mūšyje arba buvo nužudytas rūmuose.

Tačiau archeologas Zahi Hawassas ir Kairo universiteto radiologijos profesorė Sahar Salim, atlikę mumijos tyrimą kompiuterinės tomografijos aparatu ir pasitelkę 3D skaitmeninius vaizdus, priėjo prie išvados, kad Taa II buvo nužudytas per „egzekucijos ceremoniją“, paimtas į nelaisvę mūšio lauke.

Kompiuterinės tomografijos tyrimas „atskleidė kaukolės sužalojimų detalių, įskaitant žaizdas, nepastebėtas per ankstesnius tyrimus ir sumaniai užmaskuotas balzamuotojų“, rašoma Egipto senienų ministerijos išplatintame pranešime.

Mokslininkai palygino šias žaizdas su įvairiais hiksų ginklais, įskaitant kirvį, ietį ir kelis durklus, kurie saugomi Egipto muziejuje Kaire.

Mumijos „deformuotos rankos rodo, kad Taa II galėjo būti paimtas į nelaisvę mūšyje, o jo rankos surištos už nugaros, kad jis negalėtų atremti smūgio“ į galvą, rašoma ministerijos pareiškime.

Kaulų skenavimas taip pat atskleidė, kad faraonui buvo apie 40 metų, kai jis mirė.

Tyrimas buvo paskelbtas žurnale „Frontiers of Medicine“.

Mokslininkai daugelį dešimtmečių bando išsiaiškinti, kaip mirė Taa II, kurio mumija su matomais veido sužalojimais buvo surasta XIX amžiaus pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.