Benamis kelias valandas klaidžiojo po JAV karinę bazę, kur laikomas J. Bideno lėktuvas

Benamis vyras penkias valandas vaikštinėjo po JAV karinių oro pajėgų bazę, kurioje laikomas Jungtinių Valstijų prezidento lėktuvas, apėjęs keletą saugumo priemonių.

Įsibrovėlis nebuvo prisiartinęs prie prezidentinio lėktuvo „Boeing 747“, dar vadinamo „Air Force One“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Įsibrovėlis nebuvo prisiartinęs prie prezidentinio lėktuvo „Boeing 747“, dar vadinamo „Air Force One“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2021, 12:47 PM

JAV karinių oro pajėgų generalinis inspektorius pranešime apie vasario 4-ąją Andrewso aviacijos bazėje įvykusį incidentą sakė, kad įsibrovėlis buvo įlipęs į transporto orlaivį C-40, stovėjusį ant pakilimo tako, tačiau nebuvo prisiartinęs prie prezidentinio lėktuvo „Boeing 747“, dar vadinamo „Air Force One“, arba JAV gynybos sekretoriaus lėktuvo.

Oro pajėgų bazė, įsikūrusi į pietus nuo Vašingtono, naudojama oficialiems prezidento, gynybos sekretoriaus, bei kitų šalies aukščiausių pareigūnų skrydžiams.

Į šią bazę taip pat būna atskraidinami svarbūs asmenys, pavyzdžiui, valstybių vadovai, atvykstantys oficialių vizitų.

Dėl šių priežasčių komplekso apsauga yra itin griežta.

Tačiau neįvardytas asmuo sugebėjo atvažiuoti į oro bazę automobiliu ir praleisti penkias valandas jos valgykloje, svarbių asmenų terminale ir kitur, kol į jį buvo atkreiptas dėmesys.

Vyras ilgai nebuvo pastebėtas, nors matėsi, kad jis nežino, kur yra, be to, buvo neįprastai apsirengęs.

„Ant jo galvos buvo ryškiai raudona ar rožinė kepuraitė, kuri iš dalies dengusi jo ausis, o ant jos viršaus buvo du rutuliai, panašūs į pelės ausis“, – rašoma ataskaitoje, kurioje didelė dalis teksto buvo užtušuota.

Generalinis inspektorius paaiškino, kad prie pagrindinių vartų budėjęs sargybinis įleido vyrą jokių leidimų neturėjusį, nes buvo išsiblaškęs dėl asmeninių problemų. Be to, sargybinį galėjo sutrikdyti dėl pandemijos įvesti apsaugos protokolai.

Antrą saugumo užkardą prieš pakilimo taką įsibrovėlis įveikė įžengęs pro sugedusius vartus.

Trečią kartą apsaugos vyras išvengė įlipdamas į lėktuvą C-40, nors jį matė du įgulos nariai, tuo metu dalyvavę mokymuose.

Po to vyras išlipo iš lėktuvo ir sugrįžo į terminalą, kur jo įtartinas elgesys galiausiai pritraukė darbuotojų dėmesį. Tuomet apsaugos darbuotojai jį sulaikė.

JAV karinių oro pajėgų generalinis sekretorius Sami Saidas tikino, kad įsibrovėlis neprisiartino prie lėktuvo „Air Force One“, kuris yra laikomas atokiau ir griežčiau saugomas.

Ataskaitoje rašoma, kad įsibrovėlis yra benamis, gyvena savo automobilyje ir, nors anksčiau ne vieną kartą buvo sulaikytas, neatrodo, kad jis ketino padaryti kokios nors žalos.

Kaip rašoma ataskaitoje, apklausos metu vyras atsakė, kad paprasčiausiai „atvyko į bazę, nes norėjo pamatyti lėktuvus“.

Nėra žinoma, ar dėl šio įsibrovimo vyras bus teisiamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.