Lenkija ketina skirti pensijas tarnybiniams šunims ir žirgams

Jie ieško gyvų likusių žmonių griuvėsiuose, padeda susekti bėglius, užkirsti kelią narkotikų ir sprogmenų kontrabandai bei sutramdyti siautėjančią minią. Ir visa tai – už maistą ir pastogę, o kartais ir pagyrimą ar galvos paglostymą.

Įstatyme būtų įtvirtinta dabar galiojanti nerašyta taisyklė, kad tarnybai pasibaigus tarnybinių gyvūnų prižiūrėtojai turi pirmenybę į jų globą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Įstatyme būtų įtvirtinta dabar galiojanti nerašyta taisyklė, kad tarnybai pasibaigus tarnybinių gyvūnų prižiūrėtojai turi pirmenybę į jų globą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2021, 1:05 PM

Tačiau valstybės rūpestis Lenkijos policijos, pasieniečių ir ugniagesių šunimis ir arkliais baigiasi kartu su jų tarnyba. Jie atiduodami be jokių socialinių garantijų.

Vidaus reikalų ministerija, sulaukusi susirūpinusių pareigūnų prašymų, siūlo įstatymu suteikti šiems gyvūnams oficialų statusą ir mokėti pensiją, padėsiančią naujiesiems šeimininkams juos išlaikyti.

Vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis vadina ministerijos parengtą įstatymo projektą „moralinė pareiga“ ir tikisi, kad parlamentas jam vieningai pritars.

„Padedant tarnybiniams gyvūnams išgelbėta ne viena žmogaus gyvybė, sugautas ne vienas pavojingas nusikaltėlis,“ – sakė jis vasarį.

Naujasis įstatymas palies maždaug 1 200 šunų ir daugiau nei 60 šiuo metu tarnaujančių žirgų.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, kasmet tarnybą baigia apie 10 proc. šių gyvūnų. Dauguma tarnybinių šunų yra vokiečių ar belgų aviganiai.

Varšuvos policijos paieškos šuns Orbitos prižiūrėtojas Pawelas Kuchnio sako, kad tarnybą baigusiems šunimis beveik visada reikalinga brangi medicinos priežiūra, nes dažną jų kamuoja klubų sąnarių ar kitos ligos.

Anot jo, pensija „tikrai labai padėtų ir palengvintų gyvenimą“.

Įstatyme būtų įtvirtinta dabar galiojanti nerašyta taisyklė, kad tarnybai pasibaigus tarnybinių gyvūnų prižiūrėtojai turi pirmenybę į jų globą.

Dar svarbiau yra tai, kad valstybė privalės ir toliau rūpintis šiais gyvūnais bei teikti finansinę paramą jų šeimininkams.

Buvęs policininkas Slawomiras Walkowiakas sako, kad reguliarios valstybės išmokos padėtų padengti tūkstančius zlotų per mėnesį siekiančius gyvūnų išlaikymo kaštus.

50-erių vyras prižiūri tarnybą baigusius šunis ir žirgus vienintelėje Lenkijoje specialioje prieglaudoje. Šalies vidurio vakaruose esančioje privačioje sodyboje, pavadintoje „Veteranų kampu“, šiuo metu gyvena dešimt šunų ir penki buvę policijos žirgai.

Seniausiam iš žirgų – Hipolui – jau beveik 30 metų, jis beveik aklas. Anot S. Walkowiako, įprastoje arklidėje jis sunkiai išgyventų.

Buvęs pareigūnas sako, kad daugelis buvusių tarnybinių šunų yra laikomi pririšti ar verčiami atlikti netinkamas užduotis, nes žmonės mano, kad jie – puikūs ūkių ar kitų objektų sargai. Tačiau taip yra ne visada.

„Šuo gali staiga prisiminti, kad buvo išmokytas kandžiotis, ir jis pradės kandžiotis, o likęs vienas namuose gali sudraskyti sofą, nes jam reikia turėti kažką nasruose“, – pasakojo S. Walkowiakas.

Varšuvos raitosios policijos pareigūnas Dariuszas Malkowskis sako, kad jei po tarnybos pasiliktų 13 metų kastruotą juodą eržilą Rywalą (liet. Varžovą), tektų sumokėti už jo laikymą žirgyne.

Gardo nuoma žirgyne netoli Varšuvos gali kainuoti apie 2 500 zlotų (apie 540 eurų) per mėnesį. Palyginimui, vidutinis mėnesio atlyginimas iki mokesčių Lenkijoje siekia apie 5 500 zlotų (apie 1 200 eurų).

Kartu su D. Malkowskiu patruliavo seržantė Katarzyna Kuczynska. Pareigūnės žirgas – 13 metų Romeo II arba Romekas – ją pažįsta iš balso.

„Šie gyvūnai dirba valstybei, gerai atlieka savo darbus ir turi turėti teisę į sveikatos priežiūrą bei tinkamas gyvenimo sąlygas tarnybai pasibaigus“, – sakė seržantė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.