Šimtmečių senumo rabarbarų auginimo žvakių šviesoje tradicija: iš arti parodė unikalų procesą

Ūkininko Jonathano Westwoodo proprosenelis pradėjo šią šiaurės Anglijos rabarbarų auginimo žiemą tradiciją dar 1870 metais.

Norint užtikrinti, kad rabarbaruose nevyks fotosintezė, jie skinami visiškoje prieblandoje – pasišviečiant tik žvakės šviesa, durys turi būti uždarytos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Norint užtikrinti, kad rabarbaruose nevyks fotosintezė, jie skinami visiškoje prieblandoje – pasišviečiant tik žvakės šviesa, durys turi būti uždarytos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Norint užtikrinti, kad rabarbaruose nevyks fotosintezė, jie skinami visiškoje prieblandoje – pasišviečiant tik žvakės šviesa, durys turi būti uždarytos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Norint užtikrinti, kad rabarbaruose nevyks fotosintezė, jie skinami visiškoje prieblandoje – pasišviečiant tik žvakės šviesa, durys turi būti uždarytos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jonathanas, kuriam dabar 59-eri, yra jauniausias šios šeimos palikuonis, tebetęsiantis šeimos darbus.<br>SWNS/Scanpix nuotr.
Jonathanas, kuriam dabar 59-eri, yra jauniausias šios šeimos palikuonis, tebetęsiantis šeimos darbus.<br>SWNS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 2, 2021, 6:53 AM

Jonathanas, kuriam dabar 59-eri, yra jauniausias šios šeimos palikuonis, tebetęsiantis šeimos darbus 23 kvadratinius kilometrus užimančiame vadinamajame „Rabarbarų trikampyje“ Jorkšyre. Jis perėmė verslą iš savo tėvo prieš 15 metų.

Ūkininkas kruopščiai skina augalus rankomis, pasišviesdamas žvakėmis.

Šių augalų auginimas – unikalus procesas.

Rabarbarai du metus auga neliečiami laukuose, jų šaknyse kaupiasi cukrus. Tada jie perkeliami į aklinai tamsias pašiūres. Tokiomis sąlygomis visa augalo energija yra sutelkiama į kotą, dėl jo jis tampa daug saldesniu, nei įprastai.

Norint užtikrinti, kad rabarbaruose nevyks fotosintezė, jie skinami visiškoje prieblandoje – pasišviečiant tik žvakės šviesa, durys turi būti uždarytos.

Nedaug ūkių šiais laikais augina rabarbarus remdamiesi šia šimtamete tradicija, tačiau šį metodą labai vertina maisto mėgėjai ir ekspertai. Kiekvieną sezoną daugiau, nei 300 tonų rabarbarų iškeliauja į aukščiausios klasės parduotuves ir netgi tiesiai į Bakingemo rūmus. Galbūt – ir į karalienės lėkštę.

Manoma, kad būtent vakarų Jorkšyro „Rabarbarų trikampio“ pašiūrėse yra užauginama 90 proc. viso pasaulio žieminių rabarbarų.

Šių išskirtinių ūkių produkcija yra saugoma Europos Komisijos nutarimu dėl saugomos kilmės vietos, kaip ir daugelis kitų regioninių delikatesų, kaip prancūziškas šampanas ir Šampanės regiono bei itališkas Parmos kumpis.

Parengta pagal „Good News Network“ inf.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.