Džuljetos krūtinė sukėlė ginčus dėl seksizmo Miunchene

Bavarijos sostinėje dėl vietinio traukos objekto kilo tikra drama. Ar galima paliesti Džuljetą vardan sėkmės meilėje? Tiesa, ne visi į šią problemą žiūrėjo rimtai.

Ar liūto nosis yra viena, o Džuljetos krūtinė – kas kita?<br>Instagram nuotr.
Ar liūto nosis yra viena, o Džuljetos krūtinė – kas kita?<br>Instagram nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-10 23:12

Džiuljetos Capulet statula puošia vieną pagrindinių Miuncheno lankytinų vietų – centrinę Marienplatz aikštę. Ji simbolizuoja meilę ir suteikia viltį tiems, kuriems nesiseka meilės reikalai.

Tai veikiau Nereo Constantini skulptūros, kuri stovi Džuljetos namuose Veronoje, Italijoje, kopija. Bronzoje įamžintą 2,65 metro ūgio Šekspyro heroję Verona padovanojo Bavarijos sostinei kaip draugystės ženklą ir aštuntojo dešimtmečio pradžioje gavo garbės vietą prie Senosios rotušės. Dažnai romantikai į rankas deda gėlių, tačiau čia istorija nesibaigia.

Nusitrynęs Džuljetos biustas: prietarai ar seksizmas?

Kartkartėmis aplink Miuncheno statulą kyla triukšmas. Dėmesys atkreipiamas į viršutinį Džuljetos liemenį. Jos dešinė krūtinė yra nublizginta iki aukso blizgesio.

Trinti šią vietą dėl sėkmės yra ilgametė turistų ir miestiečių tradicija. Vokietijoje daugelyje miestų yra skulptūrų, kurios neva atneša laimę. Tame pačiame Miunchene yra bronzinis liūtas su skydu, kurio nosies palietimas atneša sėkmę ir pinigus.

Ar liūto nosis yra viena, o Džuljetos krūtinė – kas kita? Tai vertinti nekenksmingą prietarą ar seksizmą?

Miesto tarybos narei Marie Burneleit seksualumo aspektas atrodo akivaizdus. Ji reikalauja atkurti pusiausvyrą ir šalia Džuljetos pastatyti vyro statulą.

„Galbūt su bronziniu peniu ar strėnjuoste. Moterys galėtų patrinti dėl sėkmės meilėje“, – juokaudama ar rimtai siūlo politikė.

Bet kokiu atveju, Miuncheno miesto administracijos patarėjas kultūros klausimais Antonas Biebl manė, kad jos kritika nėra nepagrįsta. Jis žada apsvarstyti šią problemą ir iškelti ją plačiai diskusijai.

2022 m. Miunchene vyks tarptautinis kultūros projektų simpoziumas ir konkursas, kuriame daugiausia dėmesio bus skiriama prieštaringai vertinamų memorialų gydymui, taip pat tokioms problemoms kaip nacionalizmas, antidemokratija, militarizmas ir lyčių įvairovė. Į paminklų sąrašą taip pat bus įtraukta ilgaamžė Džuljeta.

Džuljeta #MeToo kontekste

Į šią problemą jau anksčiau buvo atkreiptas dėmesys. 2018 m., judėjimo #MeToo ir diskusijų apie seksualinį priekabiavimą fone , 20-metė studentė iš Miuncheno Lea Thurner ant pastato sienos už skulptūros užklijavo plakatą su užrašu „#MeToo“.

Tada ji paaiškino savo poelgį noru pristatyti Džuljetą kitame kontekste ir paskatinti praeivius susimąstyti, kaip lengvai galima pažeisti ribas.

Ką pasakytų pati Džuljeta? Kasdien jausti tūkstančių žmonių prisilietimą, švelniai tariant, nemalonu. Plakatas kabojo pusdienį, tačiau, anot Lėjos pastebėjimų, iš tų, kurie sustojo priešais skulptūrą, daugelis juokėsi, fotografavosi, bet neišdrįso paliesti Džuljetos krūtinės dėl sėkmės.

Keletas politikų dabartinę Miuncheno iniciatyvą jau pavadino absurdiška. Jie sako, kad problema yra tolima, o tai nekelia nerimo žmonėms.

Panašiai atsiliepė daug socialinių medijų vartotojų: „Visas pasaulis eina nuo bėgių. Karūna, Afganistanas ... Ir štai.“

„Puiku, kad miesto taryba jau išsprendė visas nereikšmingas problemas, tokias kaip prieinamos būsto kainos, ir gali padaryti svarbesnių dalykų“, – ironizuoja komentatoriai

Tačiau yra ir tokių, kurie miesto tarybos atstovės pasiūlymą priima lengviau: „Šalia pastatyk nuogo vyro statulą. Bus pasirinkimas. Beje, Julija man atnešė sėkmės.“

Parengta pagal „Deutsche Welle“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.