Per galingus tornadus JAV žuvo daugiau nei 80 gyventojų

Šešiose JAV valstijose naktį į šeštadienį susidarę dešimtys niokojančių tornadų nusinešė mažiausiai 83 žmonių gyvybes, o dar dešimtys tebėra dingę, pranešė pareigūnai.

Tornadas <br>IM/Scanpix asociatyvi nuotr.
Tornadas <br>IM/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2021, 8:47 AM, atnaujinta Dec 12, 2021, 10:23 AM

Prezidentas Joe Bidenas, kad šis viesulų siautėjimas, per kurį vienas vėjo sūkurys nuslinko daugiau kaip 300 km, tikriausiai yra vienas didžiausių per Amerikos istoriją.

„Tai – tragedija, – per televiziją sakė sukrėstas J. Bidenas. – Ir vis dar nežinome, kiek gyvybių yra prarastai, taip pat koks yra visas žalos mastas.“

Šeštadienį temstant daugybė paieškų ir gelbėjimo tarnybų pareigūnų stengėsi padėti priblokštiems gyventojams raustis savo namų ir darboviečių griuvėsiuose, beviltiškai ieškant daugiau likusių gyvų žmonių.

Manoma, kad vien Kentukyje žuvo daugiau kaip 70 žmonių, daugelis jų – tornado sugriauto žvakių fabriko darbuotojai. Dar mažiausiai šeši žmonės Ilinojuje sugriuvus elektroninės prekybos milžinės „Amazon“ sandėliui, kur naktinės pamainos darbuotojai skirstė siuntas įtemptu laikotarpiu prieš Kalėdas.

„Šis įvykis – blogiausias, labiausiai niokojantis, pražūtingiausias tornadų siautėjimas per Kentukio istoriją“, – pareiškė valstijos gubernatorius Andy Beshearas. Jis pridūrė bijantis, kad galiausiai paaiškės, jog „praradome daugiau kaip 100 žmonių“.

„Tokio nuniokojimo nesu matęs per visą gyvenimą, ir man sunku tai nusakyti žodžiais“, – sakė gubernatorius.

A. Beshearas valstijoje paskelbė ekstremaliąją padėtį.

Vienas iš Kentukyje susidariusių tornadų slinko pažemiu daugiau kaip 300 kilometrų, nurodė A. Beshearas.

Iki šiol ilgiausias Jungtinėse Valstijose užfiksuotas vieno tornado paliktas nuniokojimo takas buvo užfiksuotas Misūryje 1925 metais – jo ilgis buvo 352 kilometrai. Tąsyk audra nusinešė 695 žmonių gyvybes.

„Tarsi bomba“

Kentukio vakarinio Meifildo miesto stadionas taip pat virto „šipuliais“, televizijai CNN sakė jo merė Kathy O'Nan.

Šis 10 tūkst. gyventojų turintis miestelis atrodė kaip postapokalipsinio filmo scena: buvo sugriauti ištisi kvartalai, griuvėsiais virto kai kurie istoriniai namai ir pastatai. Medžių šakos buvo nulaužytos, laukuose riogsojo viesulo nusviesti automobiliai.

Pakelėse dar matėsi kalėdinių papuošimų liekanų.

A. Beshearas sakė, kad užėjus audrai žvakių fabrike dirbo apie 110 žmonių. Tuomet įgriuvo pastato stogas.

Apie 40 žmonių buvo išgelbėti, bet būtų „stebuklas, jeigu dar kas nors būtų rastas gyvas“, pridūrė gubernatorius.

CNN paleido įrašytą širdį gniaužiantį pagalbos šauksmą, paskelbtą per „Facebook“ vienos fabriko darbuotojos.

„Mes įstrigę, prašau, visi, padėkite mums!“ – drebančiu balsu sakė moteris, o fone girdėjosi kažkurio jo bendradarbio aimanos.

„Esame žvakių fabrike Meifilde... Prašau, visi – melskitės už mus“, – pridūrė darbuotoja.

Ši moteris – Kyanna Parsons-Perez – galiausiai buvo išgelbėta. Ji buvo įstrigusi po geriamojo vandens aparatu.

„Atrodo, tarsi būtų sprogusi bomba“, – naujienų agentūrai AFP sakė 31 metų Meifildo gyventojas Alexas Goodmanas.

Meifilde gyvenantis 69 metų statybininkas Davidas Norseworthy skundėsi, kad audra nuplėšė jo namo stogą ir verandą, bet šeima buvo spėjusi pasitraukti į slėptuvę

„Čia dar nebuvo įvykę nieko panašaus“, – jis sakė AFP.

Šeštadienį siautėjusios audros galios vienas iš akivaizdžiausių įrodymų buvo incidentas netoli Earlingtono miestelio Kentukyje, kur audra nuvertė nuo bėgių 27 vagonų traukinį. Vienas iš vagonų buvo nusviestas apie 75 metrais aukštyn šlaitu, o kitas – nukrito ant namo. Žmonės per šį incidentą nenukentėjo.

Didžiulis nuniokojimas

Kaip pranešama, regione susidarė apie 30 tornadų.

Dar mažiausiai 13 žmonių žuvo kitose audros nuniokotose valstijose, įskaitant aukas Ilinojuje sugriautame „Amazon“ sandėlyje, tad bendras patvirtintų žuvusiųjų skaičius išaugo iki 83.

Arkanzase mažiausiai vienas žmogus žuvo tornadui „beveik visiškai sugriovus“ vienus slaugos namus Moneto mieste, nurodė vienas apygardos pareigūnas.

Kitoje valstijos vietoje audra pareikalavo dar vieno žmogaus gyvybės.

Keturi žmonės žuvo Tenesyje, vienas – Misūryje. Tornadai taip pat siautė Misisipės valstijoje.

J. Bidenas sakė planuojantis aplankyti nukentėjusias vietoves.

Prezidentas pažymėjo, kad kol kas neaišku, kiek šios konkrečios audros yra susijusios su klimato kaita, bet pridūrė: „Visi žinome, kad viskas intensyvėja, kai klimatas šyla – viskas.“

Keliose valstijose be elektros liko daugiau kaip pusė milijono namų, praneša tinklalapis PowerOutage.com.

Įstrigę darbuotojai

Vienas iš tornadų smogė „Amazon“ sandėliui Ilinojaus pietiniame Edvardsvilio mieste. Manoma, kad viduje liko įstrigę apie 100 darbuotojų.

„Nustatėme 45 asmenis, kurie saugiai ištrūko iš pastato. Vienas jų turėjo būti išskraidintas gydyti į regiono ligoninę. Taip pat yra šešios aukos“, – sakė Edvardsvilio ugniagesių viršininkas Jamesas Whitefordas Džeimsas Vaitfordas.

Tačiau jis pridūrė, kad operacija iš gelbėjimo pastangų buvo perkvalifikuota į „vien tik paieškas“, todėl baiminamasi, kad aukų skaičius dar gali išaugti.

„Amazon“ vadovas Jeffas Bezosas sakė, kad žinia apie aukas jam „drasko širdį“. „Mūsų mintys ir maldos – su jų šeimomis ir mylimais žmonėmis“, – per „Twitter“ parašė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.