Australijos vyriausybė nupirko aborigenų vėliavos autorines teises

Australijos vyriausybė įsigijo aborigenų vėliavos autorines teises, ir nuo šiol pirmą kartą ji bus laisvai prieinama viešam naudojimui.

Australijos vyriausybė įsigijo aborigenų vėliavos autorines teises.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Australijos vyriausybė įsigijo aborigenų vėliavos autorines teises.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2022, 9:59 AM

Tai įvyko po ilgai trukusios aborigenų teisių gynėjų ir bendruomenės narių kampanijos „Išlaisvinkite vėliavą“.

„Išlaisvinome aborigenų vėliavą australams“, – antradienį paskelbė ministras pirmininkas Scottas Morrisonas.

„Aborigenų vėliava dabar bus traktuojama panašiai kaip ir Australijos nacionalinė vėliava, t. y. jos naudojimas bus laisvas, tačiau ji turi būti pateikiama pagarbiai ir oriai“, – sakė S. Morrisonas.

„Dabar visi australai gali prisisiūti aborigenų vėliavą ant drabužių, pvz., ant sportinių marškinėlių, piešti ant sporto aikštelių dangos, naudoti interneto svetainėse, paveiksluose ir kituose meno kūriniuose, skaitmeniniu būdu ir bet kurioje kitoje laikmenoje, neprašant leidimo ir be jokių mokesčių“, – sakė premjeras.

Vėliavą 1970 metais sukūrė menininkas Haroldas Thomasas. Joje yra juodos ir raudonos spalvos juostos, o centre – geltonos spalvos skritulys, šios spalvos atspindi Australijos aborigenus ir jų ryšį su kraštu.

Australijos vyriausybė 1995 metais pripažino ją oficialia vėliava.

Tačiau H. Thomasas iki šiol išlaikė vėliavos autorines teises. Ankstesnis jo sprendimas perduoti šias teises ne vietinei įmonei naudoti siuvant drabužius buvo prieštaringas ir sukėlė tam tikrų teisinių ginčų dėl vėliavos naudojimo, be kita ko, ir Australijos sporto komandoms.

Pagal naująjį susitarimą komercinė bendrovė „Carroll and Richardson Flagworld“ ir toliau išliks išskirtinė licencijuota aborigenų vėliavų siuvėja ir audeklų gamintoja, tačiau tai netrukdys asmenims patiems pasisiūti vėliavų asmeniniam naudojimui.

Už autorines teises Vyriausybė sumokėjo 20 mln. Australijos dolerių (14,2 mln. JAV dolerių), pranešė nacionalinis transliuotojas ABC ir naujienų agentūra AAP.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.