Didžiausias pasaulyje šlifuotas juodasis deimantas aukcione parduotas už 3,16 mln. svarų

Didžiausias pasaulyje žinomas šlifuotas deimantas „Enigma“, tik neseniai eksponuotas pirmą kartą, trečiadienį Londone buvo parduotas už 3,16 mln. svarų (3,8 mln. eurų), neskaitant pirkėjo mokesčių.

 Didžiausias pasaulyje šlifuotas juodasis deimantas aukcione parduotas už 3,16 mln. svarų  <br> SWNS/Scanpix nuotr.
 Didžiausias pasaulyje šlifuotas juodasis deimantas aukcione parduotas už 3,16 mln. svarų  <br> SWNS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 10, 2022, 4:34 PM

Interneto aukcioną surengė garsi Londono firma „Sotheby's“.

Retas juodasis 555,55 karato deimantas, kaip manoma, susiformavo prieš daugiau kaip 2,6 mlrd. metų į Žemę atsitrenkus meteoritui ar asteroidui.

Juodieji deimantai (karbonadai) paprastai randami netoli Žemės paviršiaus ir tai rodytų jų nežemišką kilmę.

„Manoma, kad šio konkretaus tipo juodieji deimantai susiformavo dėl meteoritų poveikio, sukeliančio natūralų cheminį garų nusodinimą, arba yra nežemiškos kilmės – atsirado po supernovų sprogimų, suformavusių asteroidus su deimantais, galiausiai susidūrusius su Žeme“, – nurodė „Sotheby's“.

Specialistams prireikė trejų metų „Enigmai“ 55 briaunų akmeniu paversti. Neseniai jis buvo eksponuojamas Dubajuje, Los Andžele ir Londone. Iki tol 20 metų neįvardytas ankstesnis deimanto savininkas nėra jo rodęs viešai.

„Enigmos“ formą įkvėpė Artimųjų Rytų delno pavidalo galios ir apsaugos simbolis „Hamsa“, kuris taip pat siejamas su skaičiumi 5.

„Enigmos“ kaina ne visai pasiekė tarpgalaktinį lygį. Tačiau negalima paneigti, kad „Enigma“ yra neprilygstamų savybių deimantas“, – sakė didžiausios Europoje internetinės juvelyrinės parduotuvės „Mayfair“ vykdomasis direktorius Tobiasas Kormindas.

„Dėl savo dydžio, formos ir kilmės „Enigma“ yra novatoriškas ir nepaprastas deimantas, – sakė jis. – Dauguma deimantų šlifuojami viena iš 10 populiarių formų, bet „Enigmos“ forma primena delną.“

„Enigma“ nėra brangakmenio kokybės deimantas, be to, karbonadai paprastai nenaudojami papuošalams ir nepardavinėjami aukcionuose, nors pastaraisiais metais jų populiarumas augo.

Dažniausiai juodieji deimantai dėl savo ypatingo kietumo naudojami pramonėje, gręžimo darbams.

„Sotheby's“ prieš aukcioną, kurio metu buvo galima atsiskaityti ir kriptovaliuta, „Enigmą“ vadino „kosminiu stebuklu“.

Praėjusiais metais Honkonge deimantas „Key 10138“ buvo parduotas už 12,3 mln. dolerių (10,8 mln. eurų), sumokėtų kriptovaliuta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?