Kembridžo universiteto bibliotekai sugrąžinti dingę Charleso Darwino užrašai

Dvi Charleso Darwino užrašų knygelės su jo novatoriškomis mintimis apie evoliuciją ir garsiuoju „gyvybės medžio“ piešiniu, kurios buvo dingusios 21 metus, dabar yra anonimiškai sugrąžintos, antradienį paskelbė Kembridžo universiteto biblioteka.

 Charles'o Darwino rankraščio kopija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Charles'o Darwino rankraščio kopija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2022, 11:07 AM

Vertingi dokumentai buvo palikti ant grindų viešoje šio britų universiteto bibliotekos erdvėje, rožiniame dovanų maišelyje. Jame taip pat buvo atspausdintas raštelis su Velykų linkėjimais bibliotekininkei.

Rankraščiai yra geros būklės, be regimų apgadinimo ženklų, sakoma universiteto pareiškime.

Ch. Darwinas oda įrištas užrašų knygeles prirašė 1837 metais, grįžęs iš kelionės aplink pasaulį laivu „Beagle“. Biblioteka nurodo, kad rankraščiai verti milijonų svarų.

Vienoje šių knygelių britų mokslininkas nupiešė diagramą, vaizduojančią kelias kokios nors rūšies evoliucijos galimybes. Vėliau išplėtotą iliustraciją jis paskelbė savo 1859 metų knygoje „Rūšių atsiradimas“.

„Beveik neįmanoma tinkamai išreikšti mano palengvėjimo jausmo dėl saugaus šių užrašų sugrįžimo“, – sakė universiteto bibliotekininkė Jessica Gardner, 2020-aisiais sukėlusi aliarmą dėl galimos užrašų vagystės.

„Vienintelis mūsų viešo kreipimosi tikslas buvo rankraščių sugrąžinimas... ir aš patenkinta... tokia sėkminga baigtimi per gana trumpą laiką“, – sakė ji.

Kembridžo universiteto biblioteka pirmą kartą rankraščius kaip dingusius pažymėjo 2001 metais, po jų perkėlimo iš saugyklos specialių kolekcijų fotografavimui.

Manyta, kad užrašų knygelės buvo padėtos kažkur kitur didžiuliame bibliotekos pastate, kur sukaupta apie 10 mln. knygų, žemėlapių ir rankraščių, įskaitant vieną svarbiausių pasaulyje Ch. Darwino archyvų.

Tačiau per 2020 metais surengtą didelę paiešką – didžiausią per bibliotekos istoriją – užrašų knygelės nebuvo surastos.

„Kuratoriai padarė išvadą, kad užrašų knygelės... tikriausiai buvo pavogtos“, – tuo metu paskelbė biblioteka.

Įstaiga iškvietė policiją, dingusios Ch. Darwino užrašų knygelės buvo įtrauktos į Interpolo pavogtų meno kūrinių duomenų bazę „Psyche“.

Atgauti rankraščiai vasarą bus eksponuojami, „kad visi turėtų galimybę savo akimis pamatyti šias nepaprastas užrašų knygeles“, pridūrė J. Gardner.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.