Niujorke už 176 tūkst. eurų parduotas per Didįjį pabėgimą segėtas „Rolex“

„Rolex“ laikrodis, kurį vienas britų kalinys segėjo per pabėgimą iš nacių karo belaisvių stovyklos „Stalag Luft III“, įkvėpusį sukurti vaidybinį filmą „Didysis pabėgimas (The Great Escape), ketvirtadienį Niujorko aukcione parduotas už 189 tūkst. JAV dolerių (176 tūkst. eurų).

„Rolex“ laikrodis, kurį vienas britų kalinys segėjo per pabėgimą iš nacių karo belaisvių stovyklos „Stalag Luft III“, įkvėpusį sukurti vaidybinį filmą „Didysis pabėgimas .<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Rolex“ laikrodis, kurį vienas britų kalinys segėjo per pabėgimą iš nacių karo belaisvių stovyklos „Stalag Luft III“, įkvėpusį sukurti vaidybinį filmą „Didysis pabėgimas .<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2022, 10:55 AM

Suma, kurią už šį laikrodį paklojo neįvardijamas pirkėjas, buvo mažesnė nei tikėjosi aukcionų namai „Christie's“, planavę už jį gauti nuo 200 iki 400 tūkst. JAV dolerių.

Geraldas Imesonas segėjo šį laikrodį naktį iš 1944 metų kovo 24-osios į 25-ąją, kai grupė bebaimių sąjungininkų karių surengė pabėgimą iš karo belaisvių stovyklos, įkvėpusį 1963 metų filmą, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Steve'as McQueenas.

Tarp pabėgimo organizatorių buvo ir Lietuvos karo lakūnas Romualdas Marcinkus. 1940 išvykęs iš Lietuvos jis įstojo į Prancūzijos oro pajėgas, o Prancūzijai kapituliavus – į Didžiosios Britanijos karališkąsias oro pajėgas. 1942 metų vasarį naciams numušus R. Marcinkaus lėktuvą, jis buvo paimtas į nelaisvę.

„Christie's“ nurodė, kad G. Imesonas užsisakė tą laikrodį iš „Rolex“ bendrovės Šveicarijoje, o ši per Raudonąjį Kryžių nusiuntė jį į karo belaisvių stovyklą netoli dabartinio Žaganio miesto Vakarų Lenkijoje.

Laikrodis su nerūdijančio plieno korpusu ir juodu švytinčiu ciferblatu bei rodyklėmis buvo „labai svarbus planuojant ir įgyvendinant“ kalinių siekį ištrūkti į laisvę, nurodė aukcionų namai.

Pasak „Christie's“, manoma, kad G. Imesono laikrodis padėjo apskaičiuoti, kiek laiko kaliniams reikės per pabėgimą nušliaužti išsikastu tuneliu, taip pat nustatyti stovyklos sargybinių patruliavimo laiką.

Aukcionų namai nurodė, kad G. Imesonas segėjo laikrodį „Oyster Chronograph“, kai 172-as laukė eilėje, kad galėtų pabėgti.

Iš 200 pabėgime dalyvavusių kalinių trumpam į laisvę ištrūkti pavyko 76. G. Imesono tarp jų nebuvo. Visi vyrai, išskyrus tris, buvo sučiupti, o 50 buvo įvykdyta mirties bausmė. Tarp sušaudytųjų buvo ir R. Marcinkus.

1945 metais G. Imesonas buvo buvo išlaisvintas iš kitos karo belaisvių stovyklos.

Jis segėjo šį laikrodį iki pat savo mirties 2003 metais. G. Imesonas mirė sulaukęs 85 metų.

Pirmą kartą šis laikrodis buvo parduotas aukcione 2013 metais Didžiojoje Britanijoje.

Kartu su laikrodžiu ketvirtadienį aukcione buvo parduoti dar keli daiktai, įskaitant Karališkųjų oro pajėgų švilpuką ir draugijos „The Goldfish Club“, vienijančios lakūnus ir įgulų narius, kurie nukrito į jūrą ir išgyveno, nario kortelę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.