Prancūzijos teismas 8 asmenis pripažino kaltais dėl Banksy darbo vagystės

Prancūzijos teismas ketvirtadienį aštuonis vyrus pripažino kaltais dėl menininko Banksy kūrinio vagystės iš koncertų salės „Bataclan“, kur per 2015 metų teroristines atakas žuvo 90 žmonių.

Gedinčią mergaitę vaizduojantis grafitis buvo nupieštas ant „Bataclan“ evakuacijos išėjimo metalinių durų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Gedinčią mergaitę vaizduojantis grafitis buvo nupieštas ant „Bataclan“ evakuacijos išėjimo metalinių durų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2022, 5:03 PM

Gedinčią mergaitę vaizduojantis grafitis buvo nupieštas ant „Bataclan“ evakuacijos išėjimo metalinių durų. Septyni prancūzai ir italas kaltinti 2019 metų sausio 26-osios paryčiais išnešę tas duris iš pastato ir išvežę jas į Italiją.

Nuteistiesiems skirtos įkalinimo bausmės nuo kelių mėnesių iki ketverių metų.

Kūrinį, skirtą pagerbti 2015 metų lapkritį Paryžiuje įvykdytų teroro atakų aukoms ir vertinamą suma iki milijono eurų, anoniminis britų menininkas sukūrė 2018-aisiais.

Vagystės metu siauroje gatvelėje prie koncertų rūmų Paryžiaus centre buvo pastebėtas baltas mikroautobusas užmaskuotais numeriais.

Ta pačia gatvele daug žmonių pabėgo „Bataclan“ tapus didžiausių po Antrojo pasaulinio karo atakų Prancūzijoje pagrindiniu taikiniu. Iš viso „Islamo valstybės“ (IS) džihadistai 2015-ųjų lapkritį per atakų virtinę Prancūzijos sostinėje nužudė 130 žmonių.

Vienam iš trijų 4-ą dešimtį metų einančių vyrų, arešto metu prisipažinusių dėl vagystės, skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė, o kitiems dviem – trejų. Vis dėlto jie galės atlikti bausmę su elektroninėmis sekimo apyrankėmis, o ne už grotų.

Dar vienas vyras, 41 metų vyras, kuris yra pareiškęs, kad loterijoje laimėjo 7,5 mln. eurų, ir yra gatvės meno gerbėjas, buvo nuteistas trejus metus kalėti už disponavimą vogtais daiktais.

Teisėjai pripažino, kad pagrindinis jam keltas kaltinimas dėl apiplėšimo sumanymo buvo neįrodytas. Nuteistasis taip pat turės atlikti bausmę su elektronine sekimo apyranke.

Trys duris gabenę vyrai gavo po 10 mėnesių kalėjimo, o 58 metų italas, kuriam priklauso viešbutis, kur jos buvo laikinai saugomos, nuteistas šešiems mėnesiams lygtinai.

Generatorius ir šlifuokliai

Vagystės rytą iš balto mikroautobuso išlipę trys kaukėti vyrai prie generatoriaus prijungtais kampiniais šlifuokliais nupjovė vyrius, pasiėmė duris ir išvažiavo. Jie apsisuko per 10 minučių.

Tyrimą atlikęs teisėjas tai pavadino „skrupulingai parengta“ vagyste.

12 dienų anksčiau įvykdyta generatoriaus ir kampinių šlifuoklių vagystė iš parduotuvės Prancūzijos pietrytiniame Izero regione padėjo policijai susekti tris kitus įtariamuosius. Pradėjus klausytis jų telefonų, buvo įrašyta pokalbių apie vagystę.

Telefonų duomenys parodė, kad šie vyrai vagystės metu buvo Paryžiuje.

Tyrėjai atsekė kūrinio kelią per Prancūziją į Italiją, kur jis 2020 metų birželį buvo surastas viename apleistame ūkio pastate rytiniame Abrucų regione – Sant Omere netoli Adrijos jūros pakrantės.

Vagystės „simboliškumas yra toks, koks yra, niekas nebando jo menkinti“, sakė viena gynybos advokatų Margaux Durand-Poincloux.

„Tačiau mano kliento atveju tai lieka vagystė sunkinančiomis aplinkybėmis, dėl kurios taikinio jis nesprendė“, – pridūrė ji.

Kai kurie itin savitu stiliumi, nepagarbiu humoru pasižymintys ir susimąstyti skatinantys Banksy kūriniai aukcionuose buvo parduoti už milijonus eurų.

Pernai rugsėjį Prancūzijoje prasidėjus ilgam teismo procesui dėl 2015-ųjų lapkričio atakų, vieninteliam gyvam likusiam jų vykdytojui Salahui Abdeslamui gresia įkalinimas iki gyvos galvos be lygtinio paleidimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.