Prancūziškų bulvyčių sėkmės istorija: papirko ir paprastumu

Yra labai daug patiekalų, prie kurių kaip garnyrą siūloma rinktis gruzdintus bulvių šiaudelius. Kodėl jie vadinami prancūziškomis bulvytėmis, kas sugalvojo tokį paprastą šios daržovės paruošimo būdą ir kaip iš paprasto maisto jos tapo tikra kulinarine legenda?

Prancūziškos bulvytės kaip garnyras naudojamos prie įvairiausių patiekalų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Prancūziškos bulvytės kaip garnyras naudojamos prie įvairiausių patiekalų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2022, 9:27 AM

Ispanų jūreivių XVI amžiaus pabaigoje iš Amerikos į Europą pirmą kartą atgabentos bulvės pasiekė įvairius Senojo žemyno kraštus. Tačiau buvo problema: iš pradžių jos neužderėdavo visur ir pasižymėjo ne ypač maloniu karstelėjusiu skoniu.

Vis dėlto po kelių dešimtmečių modifikavimo bulvės Europoje tapo tokios, kokias mes žinome dabar.

Manoma, kad pirmieji gruzdinti bulvių šiaudeliai pasirodė Belgijos teritorijoje maždaug XVII amžiaus pabaigoje–XVIII amžiaus pradžioje.

Vargingai gyvenę Miusė kaimelio žmonės maitindavosi vietos upėje sugautomis žuvimis, kurias ruošdavo gruzdinti.

Kai žiemą upė užšaldavo ir žvejyba nutrūkdavo, jie vietoj žuvies gruzdindavo bulves. Tokia pirmoji prancūziškų bulvyčių versija.

Tiesa, šis variantas nepatinka Prancūzijai ir Ispanijai – jos gruzdintų bulvyčių išpopuliarėjimą priskiria prie savo kulinarinio indėlio.

Jungtinėse Valstijose pavadinimas „prancūziškos bulvytės“ pirmą kartą pavartotas 1802 m., kai prezidentas Thomas Jeffersonas paprašė patiekti prancūziškas bulves kartu su pagrindiniu Baltųjų rūmų patiekalu.

XIX a. viduryje terminas „prancūziškos gruzdintos bulvytės“ pasirodė jau ir spausdintuose leidiniuose – kulinarinėse knygose.

„French Fries“ galutinai užkariavo Ameriką, kai iš tarnybos Europoje namo grįžo amerikiečiai kareiviai: paragavę prancūziškų bulvyčių jie norėjo mėgautis šiuo maistu ir savo tėvynėje.

Iki šių dienų joks kitas garnyras populiarumu nepralenkia prancūziškų bulvyčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.