„Sotheby's“ aukcione išstatytas netikėtai surastas istorinis Napoleono biustas

Viename Paryžiaus meno kūrinių turgelyje įsigytas iš pažiūros niekuo neišsiskiriantis marmurinis biustas, kaip paaiškėjo, yra prieš daugiau kaip 200 metų sukurta skulptūra, vaizduojanti jauną Napoleoną Bonaparte'ą, penktadienį pranešė aukcionų namai „Sotheby's“.

„Sotheby's“ aukcione išstatytas netikėtai surastas istorinis Napoleono biustas.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
„Sotheby's“ aukcione išstatytas netikėtai surastas istorinis Napoleono biustas.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 2, 2022, 2:34 PM, atnaujinta Jul 2, 2022, 2:38 PM

Pranešime sakoma, kad šis biustas, anksčiau buvęs plačiai žinomas, liepos 5-ąją bus parduodamas Londono aukcione. Tikimasi, kad už jį bus sumokėta nuo 120 tūkst. iki 180 tūkst. svarų (139–209 tūkst. eurų).

„Imperijai žlugus jos buvo atsikratyta kaip neparankaus daikto, pripažinto beverčiu ir galiausiai dingusio be pėdsakų dviem šimtmečiams“, – sakoma „Sotheby's“ specialisto Christopherio Masono pranešime.

Biustas buvo sukurtas 1797 metais italų skulptoriaus Giuseppe Franchi. Napoleonas, kuriam tuo metu buvo 28-eri, užsakė šį kūrinį Milane po virtinės stulbinamų karinių pergalių.

2020 metais vienas neįvardytas kolekcininkas šią skulptūrą aptiko meno turgelyje, kur biustas tebuvo įvardytas kaip kūrinys, vaizduojantis „nežinomą vyrą XIX amžiaus stiliumi“.

Tyrimų instituto „Sciences Po“ tyrėjas Grenoblyje Olivier Ihlis, patikrinęs archyvuose laikomus dokumentus ir palyginęs biustą su kitais G. Franchi kūriniais, patvirtino, kad ši skulptūra yra tikras lobis.

Vienas laiškas netgi leido jam tiksliai nustatyti, kad biustas buvo užsakytas – per Napoleono surengtus pietus Milano Serbelloni rūmuose tuojau po jo pergalės prieš Venecijos Respubliką.

O. Ihlis rado įrodymų, kad skulptūra buvo eksponuojama Menų draugijoje Ženevoje, kai buvo stengiamasi sustiprinti Napoleono įvaizdį prieš to regiono aneksiją. Pats imperatorius matė šį biustą, kai apsilankė Ženevoje vėliau tais metais.

Tačiau Napoleonui praradus valdžią skulptūros vertė nusmuko, ir galiausiai ji buvo iškišta už skatikus kažkokiam nežinomam anglui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.