Pykčio priepuolių apimtus JAV pradinukus tramdo policininkų antrankiai

Ar dėl agresyvaus elgesio mokykloje galima suimti pradinukus? Vaikus, kurių riešai per maži antrankiams, kurie nesuvokia, ką reiškia parodymai ar teismo posėdis. Bet JAV mokyklose kasmet areštuojama per 100 vaikų.

JAV mokytojų bendruomenė pasidalijusi: vieni pateisina mažamečių tramdymą pasitelkus policijos pareigūnus, kiti įspėja, kad taip vaikai patiria sunkias psichologines traumas, todėl jų agresyvų elgesį reikia keisti kitokiais būdais.<br>„123rf.com“ nuotr.
JAV mokytojų bendruomenė pasidalijusi: vieni pateisina mažamečių tramdymą pasitelkus policijos pareigūnus, kiti įspėja, kad taip vaikai patiria sunkias psichologines traumas, todėl jų agresyvų elgesį reikia keisti kitokiais būdais.<br>„123rf.com“ nuotr.
JAV mokytojų bendruomenė pasidalijusi: vieni pateisina mažamečių tramdymą pasitelkus policijos pareigūnus, kiti įspėja, kad taip vaikai patiria sunkias psichologines traumas, todėl jų agresyvų elgesį reikia keisti kitokiais būdais.<br>„123rf.com“ nuotr.
JAV mokytojų bendruomenė pasidalijusi: vieni pateisina mažamečių tramdymą pasitelkus policijos pareigūnus, kiti įspėja, kad taip vaikai patiria sunkias psichologines traumas, todėl jų agresyvų elgesį reikia keisti kitokiais būdais.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 23, 2022, 10:45 AM

Pasaulis susipažino su šešiamete Kaia Rolle, kai Orlando policininkai išvedė mergaitę iš mokyklos surišę jai rankas plastikiniais tvirtinimo dirželiais ir pateikė kaltinimus dėl fizinio smurto.

Policininkų nešiojamųjų kamerų vaizdo įraše matyti, kaip vaikas verkia: „Nedėkite man antrankių! Padėkite! Padėkite!“

Tai sukėlė pasipiktinimą visame pasaulyje, skambėjo raginimai pašalinti policininkus iš mokyklų ir Floridoje įvesti minimalų amžių, nuo kada būtų leidžiama suimti vaikus.

Patyrė didelę traumą

Atrodytų, sunkiai suvokiama, kaip mokytojai gali kviesti policiją pradinukui, net jeigu tai pykčio priepuolis, muštynės su kitais vaikais ar pinigų vagystė iš bendraklasių.

Bet „USA Today“ tyrimas parodė, kad per metus JAV mokyklose suimama vidutiniškai 130 vaikų. Dalis jų yra jaunesni negu 10 metų.

Malachi Pryorui buvo septyneri, kai jam buvo uždėti antrankiai ir policininkai tempė jį per vienos Denverio mokyklos koridorių po to, kai jis pradėjo stumdytis su kitu vaiku, pasišaipiusiu iš jo nupiešto ežiuko Soniko.

Aštuonerių Evelyn Towry buvo suimta, nes trenkė mokytojai, kuri neleido užsivilkti mamos pasiūto džemperio su karvės gobtuvu.

O Kaia? Ji norėjo sėdėti klasėje su saulės akiniais, bet jai nebuvo leista.

Iki suėmimo ji buvo linksma, guvi mergaitė. Dabar jai aštuoneri, ji kenčia nuo sunkaus potrauminio streso sutrikimo, nerimo, prieštaraujančio neklusnumo sutrikimo ir įvairių fobijų, pavyzdžiui, vabalų. Ji retai šypsosi, atsargiai priima nepažįstamus, o policininkai jai kelia siaubą.

K.Rolle močiutė sakė, kad kasdien mato, kaip anūkė „po truputį, diena po dienos miršta“.

Sprogo pykčio pūlinys

Penkiametei Kaiai sutriko miegas dėl padidėjusių tonzilių ir adenoidų.

Naktimis mergaitė pabusdavo, kartais nustodavo kvėpuoti, todėl pasitaikydavo, kad ji miegodavo vos dvi ar tris valandas.

Todėl dieną jausdavosi tokia pavargusi, kad užmigdavo piešdama, žiūrėdama televizorių ar mašinoje.

JAV vaikai mokyklą lanko nuo penkerių metų, tad Lietuvoje Kaia dar būtų darželinukė, bet Orlande ji jau buvo pirmokė.

Mokykloje nuovargis ypač pasireikšdavo pykčio priepuoliais, spardymusi ir verksmu.

Mokytojai išmoko su tuo tvarkytis, ir mergaitė nurimdavo. Tačiau 2019-ųjų rugsėjo 19 d. niekas nepadėjo.

Kaia atėjo į mokyklą pavargusi, apsiblaususiomis akimis ir suirzusi. Ryte mokytoja pasakė, kad klasėje negalima sėdėti su saulės akiniais, ir iš vaiko juos atėmė.

Kaia pradėjo rėkti, spardytis ir daužyti mokyklos darbuotojus, tarp jų ir Beverly Stoute.

Mergaitė bandė pabėgti, o kai įpuolė į vieną kabinetą, jo durys buvo užblokuotos.

Kai mokykloje tvarką prižiūrintis pareigūnas Dennis Turneris įėjo suimti mergaitės, ji ramiai sėdėjo ant kėdės. Buvo iškviestas policininkas Sergio Ramosas, kad nuvežtų vaiką į Nepilnamečių įvertinimo centrą.

Tačiau pamatęs mažytę mergytę S.Ramosas paskambino savo seržantui ir paprieštaravo įsakymui: „Ši mergytė mažiukė, ji atrodo kaip lėliukas.“

Mokyklos pareigūnas atkakliai reikalavo suimti mergaitę. Vaizdo įraše matyti, kaip vienas mokyklos darbuotojų šluostosi ašaras ir klausia, ar būtina surakinti mergaitei rankas.

„Taip, – atsako D.Turneris. – Jeigu ji būtų didesnė, jai būtų uždėti tikri antrankiai.“

Pareigūnas aiškino, kad „auka Beverly Stoute žodžiu ir raštu prisiekė, kad kaltinamoji kelis kartus įspyrė jai į kojas ir be leidimo kumščiavo abi rankas.

B.Stoute teigė, kad nori pateikti kaltinimus ir yra pasiruošusi liudyti teisme“.

Kaltinamoji – 117 cm ūgio mergaitė. Ji buvo nuvežta į Nepilnamečių vertinimo centrą, čia pareigūnai paėmė jos pirštų atspaudus ir pabandė nufotografuoti.

Bet Kaia buvo per žema, todėl reikėjo pakišti taburetę, būtų galima nufotografuoti, ir tiktai tada mergaitė buvo perduota siaubo apimtai močiutei.

Uniformuoti policininkai perspėjo Kaią, kad jei ji nepasirodys teismo posėdyje, bus suimta. Nors mergaitė netgi nesuprato, ką reiškia žodžiai „teismo posėdis“.

Pareigūnas buvo atleistas

Ekspertai nesiginčija, kad būna atvejų, kai policininkų įsikišimas neišvengiamas. Kartais mažamečiai į mokyklą atsineša peilių ir ginklų.

Bet tokių vaikų areštas niekaip nekeičia jų elgesio: smegenys dar tiek neišsivysčiusios, kad suprastų tyčinio nusižengimo sąvoką.

Penkerių metų vaikai tiktai pradeda atpažinti visas abėcėlės raides. Šešerių metų – tiek arešto metu buvo Kaiai – vaikai vis dar bijo baubų. Septynerių jie dar nemoka taisyklingai rašyti, o aštuonmečiams vis dar krinta pieniniai dantys.

Dažniausiai problemišką elgesį išprovokuoja kiti dalykai. Galbūt vaikai paveikti šeimos ar sveikatos problemų, negalios ar smurto. Kaios atveju tai buvo miego sutrikimas – taip tikino jos šeima. Nors kaltinimai mergaitei vėliau buvo panaikinti, ši istorija neliko nepastebėta visuomenės ir žiniasklaidos.

Mokykla išplatino pareiškimą, kuriame teigė, kad nenorėjo ir neprašė pareikšti kaltinimų mergaitei.

Pareigūnas D.Turneris dėl protokolo nesilaikymo buvo atleistas.

Aistros – dėl drabužio

Gerokai anksčiau negu Kaios areštas baudžiamoji byla grėsė 8 metų E.Towry, kuriai dabar 21-eri. Ji turi Aspergerio sindromą – autizmo spektro sutrikimą.

Mokykla jai buvo tarytum karo laukas, kur erzino paprasti garsai – maisto kramtymas, kėdžių stumdymas, popierių čežėjimas, oro ventiliatorių dūzgimas. Ji mylėjo šunis, kates, karves ir mėgo rengtis gyvūnų kostiumais, kuriuos pasiūdavo motina. Mergaitei atrodė, kad su gyvūnais elgiamasi geriau nei su žmonėmis.

Aidaho valstijos Kutenėjaus miesto mokykloje ji kartais apsiverkdavo, rėkdavo, plėšydavo knygų lapus ir neklausydavo mokytojų. Mergaitei sunkiai sekėsi tvarkytis su emocijomis, o kiti vaikai iš jos tyčiodavosi.

Jeigu mokytojai nėra parengti, kaip elgtis tokiose situacijose, pareigūnų iškvietimas – lengviausias kelias. Jei jie nieko nenusimano apie vaiko edukaciją, gali įvykti sprogimas, o tai nutinka dažnai, ypač specialiųjų poreikių turintiems vaikams.

2009-ųjų sausio 9 d. Evelyn atvyko į mokyklą linksma, nes laukė klasės šventė. Ji buvo pasipuošusi karvę vaizduojančiu džemperiu, kurį motina papuošė juodomis dėmėmis, ausimis, uodega ir pirštine, atrodančia kaip tešmuo.

Mokykla jau anksčiau buvo uždraudusi E.Towry rengtis gyvūnų kostiumais, nes jie neva blaško dėmesį.

Kaip rašoma teismo dokumentuose, mokytoja neleido mergaitei dalyvauti šventėje, nes ji vilkėjo karvės apdarą.

Kai Evelyn vis tiek nubėgo durų link, buvo iškviesti pareigūnai jai sustabdyti.

Netrukus mergaitė šaukė, verkė ir įsikabino į šalia buvusius turėklus.

Du mokytojos padėjėjai atplėšė jos rankas nuo turėklų ir nunešė 25 kg sveriantį vaiką atgal į klasę. Evelyn buvo jėga pasodinta ant kėdės.

Ji spardėsi, rėkė, spjaudėsi ir trankėsi, stipriai sugnybė mokytojai krūtį. Ji niekaip nenurimo, ir mokyklos direktorius iškvietė policiją.

„Bet kada panaudojus fizinę jėgą prieš autizmo sindromą turinčius vaikus konfliktas bus eskaluojamas, – sakė Lauren Gardner iš vienos vaikų ligoninės Floridoje autizmo programos. – Reikėtų sustoti, giliai įkvėpti ir pagalvoti, kokia yra tikroji problema ir kokio lygio grumtynes galime sau leisti?“

Trūksta įvairių specialistų

Mokyklų taisyklės, kada kviesti policiją, skiriasi kiekviename rajone.

Kai kuriems mokytojams atrodo, kad suimti vaikų negalima. Kiti kviečiasi į pagalbą pareigūnus dėl savo frustracijos, saugumo arba tiesiog dėl to, kad teisėsaugos atstovai visada šalia.

Jutos valstijos Leitono miesto mokyklos direktorius iškvietė policiją, nes grupelė antrokų pavogė Rubiko kubą, segtuvą, kreidelių ir 25 dolerius.

Aidaho sostinės Boisio mokyklos direktorius pareikalavo, kad policija iškeltų bylą pradinukui, kuris akmeniu išdaužė mokyklos langą.

Memfyje (Tenesio valstija) pradinukas buvo apkaltintas užpuolimu, nes kitam vaikui įdrėskė nosį.

Dėl vaikų suėmimo daug kas kaltina policijos įsigalėjimą mokyklose: JAV yra daugiau nei 50 tūkst. ugdymo įstaigose dirbančių pareigūnų.

Tokiose mokyklose įvyksta pusketvirto karto daugiau areštų nei tose, kuriose nėra policininkų. Tačiau milijonai moksleivių lanko mokyklas, kurios neturi psichologų, medicinos personalo ir socialinių darbuotojų.

Mėgina elgtis kitaip

Staci Adams dirba ketvirtokų matematikos mokytoja „Smothers“ pradinėje mokykloje Vašingtone.

Ji išgyveno daug incidentų, pavyzdžiui, gydėsi peties traumą, kai atsitrenkė į stalą, kurį vienas moksleivis metė į kitus.

Antrokas bandė kaklo dirželiu pasmaugti mokyklos direktorę, tačiau po dvejų metų vis dar lanko tą pačią mokyklą. Šie pradinukai nebuvo areštuoti.

S.Adams atkakliai priešinasi vaikų suėmimams ir palaiko idėją, kad mokyklose policininkai nedirbtų.

Daugumoje atvejų ji pati gali susitvarkyti sudėtingose situacijose ir to moko kitus kolegas. Tačiau S.Adams neleidžiama stabdyti muštynių, ji negali vaikų fiziškai tramdyti.

Ilgą laiką mokytoja nerimavo, kas būtų, jeigu vaikas pabėgtų iš klasės, nulėktų laiptais žemyn ir į lauką. Būtent taip nutiko pernai gruodį.

Vienas vaikų užpuolė S.Adams, sugadino grotuvą, skuodė iš klasės laiptais ir pro laukujes duris. Jis įbėgo į gatvės vidurį.

Mokyklos apsaugininkai pasivijo, sustabdė eismą ir galiausiai sugebėjo parvesti mažametį į mokyklą.

Iškviesti policininkai pasiūlė mokytojai pateikti kaltinimus, tačiau S.Adams atsisakė. Ji puikiai žino, kad įmetęs mažą berniuką į teisingumo sistemą jam ne padėsi, o pakenksi.

Vietoj to mokytoja ir šeima sudarė planą, kaip kontroliuoti vaiko elgesį.

Sugrįžęs į mokyklą jis ašarodamas atsiprašė, atnešė atviruką, grotuvą ir pasižadėjo daugiau niekada taip nedaryti.

„Išgyti, pasimokyti ir judėti pirmyn“, – savo filosofiją apibūdino S.Adams.

Priėmė naują įstatymą

„Vaiko areštas potencialiai sukuria ilgalaikį trauminį stresą.

Mažametis nesuvokia, kas vyksta, todėl gali nebepasitikėti žmonėmis, kuriais kiekvienas vaikas turi pasitikėti, – mokytojais, policininkais, apskritai suaugusiaisiais“, – pabrėžė Nancy Lanford, dirbanti mokykloje, kurią dabar lanko K.Rolle.

Po suėmimo mergaitė pakeitė tris mokyklas. Ji nuolatos lankosi pas psichoterapeutą ir psichiatrą, vartoja vaistus, kurie padeda nuo nerimo, fobijų ir potrauminio sutrikimo. Policija jai iki šiol kelia baimę.

Pernai mergaitės šeima patyrė vieną pergalę, nes Floridos valdžia priėmė naują įstatymą, pavadintą „Kaia Rolle Act“.

Nuo šiol valstijoje draudžiama areštuoti jaunesnius negu 7 metų vaikus, išskyrus ypač sunkių nusikaltimų atvejais.

Kaios močiutei atrodo, kad septynmečiai vaikai dar labai maži. Ji nesiliaus kovoti dėl permainų, kol įstatymų leidėjai nepakels amžiaus kartelės, pageidautina iki 12 metų.

Parengta pagal „USA Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.