Meksika iš privačios kolekcijos Ispanijoje atgavo apie 2 500 ikikolumbinių laikų dirbinių

Meksika antradienį pranešė, kad vykdydama kampaniją, kuria siekiama atgauti, jos vertinimu, pavogtą paveldą, iš privačios kolekcijos Ispanijoje susigrąžino apie 2 500 ikikolumbinių laikų dirbinių.

Meksika iš privačios kolekcijos Ispanijoje atgavo apie 2 500 ikikolumbinių laikų dirbinių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Meksika iš privačios kolekcijos Ispanijoje atgavo apie 2 500 ikikolumbinių laikų dirbinių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-27 13:34

Tarp neįvardytos šeimos Barselonoje perduotų daiktų yra akmeninių figūrėlių, strėlių antgalių ir keraminių dirbinių. Visa tai bus eksponuojama Meksiko miesto muziejuje „Templo Mayor“.

„Meksikos archeologinis ir kultūrinis paveldas atgaunamas užsienyje... tūkstančiai archeologinių artefaktų, kurie buvo pavogti“, – žurnalistams sakė prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras.

Pasak užsienio reikalų ministro Marcelo Ebrardo, nuo 2018 metų gruodžio, kai A. M. Lopezas Obradoras pradėjo eiti prezidento pareigas, buvo susigrąžinta 8 970 dirbinių, daugiausia iš Europos.

Aukcionų namai ir užsienio šalių vyriausybės paprastai prašo Meksikos įrodyti, kad artefaktai priklauso jai, sakė M. Ebrardas.

Tačiau kai kuriais atvejais Meksikos vyriausybė sėkmingai įrodė, kad prekių kilmę privalo pagrįsti pardavėjai, pridūrė jis.

Keletas tokių dirbinių buvo rasta per policijos reidus, pavyzdžiui, 2021 metais Italijoje.

Kovo mėnesį Belgija Meksikos prašymu sustabdė vieną aukcioną.

Tam tikri muziejai ir pavieniai asmenys taip pat savanoriškai grąžina eksponatus, nors kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Prancūzijoje, kurios aukcionus A. M. Lopezas Obradoras pavadino „amoraliais“, pastangos buvo mažiau sėkmingos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.